Описание

Гайтаниново е българско село, което се намира в югозападната част на страната, в склоновете на Пирин. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 67 души.

Поради местоположението му, като част от географската област Пиринска Македония, селото е било родно място на редица български революционери и радетели за национално освобождението, както и редица военни дейци и генерали, сред които:

 • Димитър Жостов
 • Крум Прокопов
 • Спас Жостов
 • Васил Хаджипетров
 • Вълко Стоянов
 • Димитър Мавродиев
 • Иван Стойков
 • Константин Жостов
 • Филип Цветанов (Филип войвода)
 • Вълчо Сарафов
 • Вълчо Япата

И други.

Местоположение на Гайтаниново

Административно селото е част от Община Хаджидимово и Област Благоевград. Разположено е в югоизточните склонове на Южен Пирин.

Наблизо преминава четвъртокласният републикански път 1906, а най-близките населен иместа са Нова Ловча, Лъки и Парил.

Селото е на няколко километра от границата с Гърция.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с три хотела и една къща за гости, като селският туризъм е основният отрасъл на местната икономика. По-големият от двата хотела разполага с леглова база от 48 места, а къщата за гости може да приеме 18 души. Тя е изградена в автентичен битов стил, съчетан с луксозен интериор. Къщата предлага собствена механа, както и трапезария и кухня, оборудвани с всичко необходимо. По-големият хотел представлява планински комплекс, съчетаващ в себе си всички модерни удобства на един подобен комплекс с традицията на българското село. Комплексът е изграден от дърво и камък.

Близостта на селото до Гърция го прави предпочитана дестинация, както за български, така и за гръцки туристи.

Забележителности наблизо

Наблизо се намира планината Славянка, в която е и природният резерват Али ботуш. Резерватът е защитена местност, а достъпът е ограничен, но не и напълно забранено. Придвижването в резервата става само по строго определени пътеки, а преди да го посетите е нужно да поискате официално разрешение от Министерството на околната среда и водите.

На около 12 км се намира водопадът Делчево, разположено до едноименното село. До него се стига по асфалтов път от селото, след което се минава по черен път и тясна горска пътека.

Местността Попови ливади е една от най-популярните в Среден и Южен Пирин и се намира на около 13 км от Гайтаниново. Разположено е на надморска височина от 1430 метра и е дълга близо километър и половина. Местността се състои от няколко поляни, оградени от гъсти иглолистни гори. Тя е богата на извори. В Попови ливади може да отседнете и в едноименната хижа, която е напълно реновирана и може да приеме до 50 души. Тя предлага всички нужни удобства и до нея си стига по асфалтиран път.

История на селото

Няма данни за възникването на селото, но се смята че живот по тези земи е имало още от периода на желязната епоха, а за това свидетелства открит керамичен материал, в местността Кулата, която се намира на около 4 км от Гайтаниново. Има запазени останки и от антична крепостна стена.

Според местно предание, настоящето село се създава от жителите на махалите Трохаля, Градището, Света Марина и Сърбаково, които бягат от турски безчинства и решават да се заселят на мястото на днешното селище. Селото се споменава в османски данъчни регистри от втората половина на 15 и 16 век с имената Гайтанине и Гайтанина.

В началото на 18 век в селото се изгражда църквата „Свети Георги“, в която се открива и килийно училище. През 1839 година се изгражда и друга църква – „Свети Никола“, а около 20 години по-късно – през 1858 година – се открива и новобългарско училище. Тези актове спомагат в борбата за църковна независимост и новобългарска просвета. През по-голямата част от 18 и 19 век, селото е с изцяло българско християнско население.

След освобождението то остава част от Османската империя, поради които в него се засилва българското революционно движение и то предимно това на ВМОРО. През 1895 година в селото е основан комитет на организацията.

След Балканските войни (1877-1878) и по силата на Букурещкия договор (1913) Гайтаниново става част от българската държава.