Описание на Зелено дърво

Зелено дърво е българско село, разположено в централната част на страната. С население от приблизително 30 души, според данните на ГРАО към 2015 година, то съхранява духа на българщината в сърцето на Старопланинския масив.

Селото е подходящо за културен, планински и селски туризъм, а съвсем наблизо се намира и една от най-големите забележителности – географският център на България.

Ако търсите спокойствие, уединение или уютно селце, в което да прекарате време и да отпразнувате повод с вашето семейство, Зелено дърво е мястото за вас.

Къде се намира Зелено дърво и как да стигнем до там

Административно селото спада към Община и Област Габрово и се намира на около 13 км от града.

Разположено е в планински район, в сърцето на Стара планина. През селото преминава третокласният републикански път 5006, който свързва Габрово с прочутата местност Узана.

Най-близките до Зелено дърво населени места са Стоманеците, Баевци, Малуша, Радецки и Лисец.

Къде можем да отседнем в Зелено дърво и околностите

Селото разполага с няколко приветливи и добре направени къщи за гости, така че изборът е голям и разнообразен. Най-голямата къща за гости в Зелено дърво предлага леглова база от 14 места и е подходяща за голямо семейно събиране.

В нея ще откриете всички нужни за вашето незабравимо изживяване условия и екстри, включително механа с камина, караоке колона, 42-инчов телевизор, кухненски бокс с всички необходими електроуреди, външен навес за лятна употреба и барбекю.

Възможностите за туризъм също са разнообразни и не са ограничени от сезона – има възможност за забавления както през лятото, така и през зимата.

През лятото имате възможност за ободряващи разходки по красивите екопътеки на старопланинския Балкан пълни със свеж планински въздух. Може да се насладите и на намиращия се близо планински ручей.

В допълнение селото разполага с условия за колоездене, офроуд с АТВ, екопоходи и разбира се любимите на всички пикници.

Любителите на зимния сезон също няма да останат разочаровани – само на 7 км от селото се намират ски пистите на Узана, които предлагат превъзходни условия за ски, сноуборд и спускане с шейни.

Независимо от предпочитанията ви и сезона, в който решите да посетите селото, за вас винаги ще се намери занимание и някое друго приключение, в което да се гмурнете.

На кои забележителности трябва да обърнете внимание

Местността около селото предлага някои изключителни забележителности, които си заслужава да посетите. В радиус от около 7 км може да се насладите на природни забележителности и културно-исторически паметници, които ще оставят във вас незабравими спомени.

Язовир Христо Смирненски е на малко повече от 2 км от Зелено дърво и предлага възможност за риболов, като във водите на язовира ще откриете каракуда, червеноперка и шаран. Самият язовир е предназначен основно за промишлено водоснабдяване и питейните нужди на град Габрово.

Прочутата местност Узана е на около 4 км от селото. Разположена в подножието на връх Исполин, точно в географския център на България, Узана е изпълнена с красиви гори и поля, както и неповторимо био разнообразие. До местността се стига по асфалтовия път 5006, започващ от Габрово.

В местността е обособена и едноименната екопътека Узана. Със спокоен ход пътеката се изминава за около 1 час. По пътя на пътеката може да се насладите на най-различни скални образувания, както и на прекрасната букова гора в тази местност.

Ако се интересувате от духовно-историческите ценности на нашата родина, на малко повече от 5 км може да посетите Соколския манастир Успение Богородично. Той е бележит паметник на българската възрожденска архитектура и е основан през 1833 година от тогавашния архиепископ Йосиф Соколски, на когото е и кръстен.

Само 3 години по-късно, през 1836 година в манастира се открива килийно училище, а учител в него е не кой да е, а Неофит Бозвели. В манастира са запазени реликви, свидетелстващи подслоняването на Васил Левски, както и сформирането на четата на Цанко Дюстабанов.

Може да отскочите и до архитектурно-етнографския комплекс Етъра, който се намира на 6.5 км от Зелено дърво и се явява краен квартал на Габрово. Освен това Етъра е и първият по рода си музей на открито в България. По един уникален начин той представя автентичните български бит, култура и занаятчийство. Открит е през 1964 година.

Забележителността, която може би най-много си заслужава да посетите, е националният парк-музей Шипка, който е само на 7 км от селото и се намира в източната част на Шипченска планина.

До Шипка се стига по асфалтов път и в парк-музея ще видите уникалния Паметник на свободата, открит през 1934 година, който е символ на Освобождението на България (1878 г.) от османска власт.

История на Зелено дърво – какво може да научите

За съжаление историята на селото не е кой знае колко богата и по-любопитната част е свързана основно с името му. Смята се, че то идва от огромна ела, която някога се намирала в долния край на селото. Тя била толкова огромна, че са били нужни цели четири човека, за да обиколят дънера, хванати за ръце.

Никой не може да каже възрастта на дървото. Преди повече от 70 години то се разцепва и една част от него се сгромолясва.

Друг любопитен момент е, че по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) в селото се укриват руски войници.

След Освобождението (1878 г.) Зелено дърво става част от новоосвободеното Княжество България, а след обявяването на Независимостта (1908 г.) вече и от новото Царство България.