Водопад Врана вода, село ЯмнаВодопадът Врана вода изглежда толкова различен всеки път, в който го видите, че дори и ако сте посещавали мястото стотици пъти, вие все още ще продължите да откривате нови и нови детайли в начина, по който изглежда.

Тъй като водната струя през различните сезони ту се засилва, ту отслабва, може да останете с впечатлението, че сте попаднали на друго място, дори и ако сте идвали край Врана вода само месец по-рано.

Тъй като скалите, по които се стича, имат изключително неправилна форма, допълнена от множество извивки и издутини, дори и при малка промяна във водния дебит, струята тече по различен начин и си прокарва път от различни места. Именно това прави мястото толкова различно всеки път.

Единственото, което остава непроменено всеки път, това са покритите с дебел слой зелен мъх камъни край водопада. Тъй като гъстата растителност постоянно хвърля гъста сянка, влагата по камъните се задържа за по-дълго време и не може да изсъхне дори и при по-топло време.

Всичко това води до появата на този така специфичен зелен килим от лишеи по камъните. Това прави водопада да изглежда някак по-див и в същото време екзотичен. Дебелият слой мъх се подхранва и по още една причина.

За разлика от много други водопади в българия, които през определени сезони почти напълно пресъхват, този се радва на буйни води през цялата година, тъй като се подхранва главно с изворна вода.

И все пак, това не означава, че той е винаги съвсем еднакъв. Трябва да се има предвид, че и други фактори, като например валежи и снегове, също оказват влияние на неговото пълноводие.

За водопада

Врана вода излива своите кристално чисти хладни води от 15 метрова карстова скала, което го подрежда сред малките по височина водопади на територията на нашата страна. Водите му са с приблизително постоянна температура, тъй като извират от дълбоко, а както знаем, в земните недра температурата не се променя така драматично, както над земната повърхност.

Врана вода може и да е пълноводен постоянно, но от друга страна, неговите води никога не са особено буйни. Тъкмо обратното – по-скоро говорим за водопад, който има малък дебит, но все пак дори и през най-сухите и горещи месеци не пресъхва напълно.

Местоположение

Водопадът Врана вода се намира в Западна България и попада в пределите на Стара планина. Той отстои на приблизително около 50 километра от София, като тук говорим за дистанцията по права линия.

Водопадът попада на север от билото на Балкана, в околностите на село Ямна, като най-близки до него са градовете Етрополе, Правец и Тетевен, които са съответно на най-малка дистанция се намира Етрополе – приблизително около 6 километра.

Достъпност

Тъй като се намира на сравнително малко разстояние от столицата, водопадът Врана вода може да бъде достигнат изключително лесно. Сравнително добър асфалтов път води доста близо до него.

Където свършва пътят, започва очарователна горска пътека, която преминава като тунел под надвисналите огромни дървета. Над долните клони се спускат на съвсем малко разстояние над главата на човек, а растенията сякаш усещат, че от тук минават хора и не трябва да им пречат.

От всички страни сте заобиколени от широколистни дървета, които през лятото растителността е толкова гъста, че небето буквално остава скрито зад раззеленените клони.

След като сте излязли на горската пътека, трябва малко да се повърви за да се достигне до самия водопад. Разстоянието не е голямо, а времето, от което се нуждаете за целта е около 10 минути.

Макар и малка, пътеката е изключително удобна. Тя много лесно може да бъде извървяна дори и от хора, които имат по-малко опит в туристическите преходи в планината.

Специални обувки не са необходими, но все пак е добре да носите нещо, което да ви е по-удобно. Имайте предвид, че през подобни терени по-неиздръжливите обувки лесно могат да се скъсат.

Пътят в последните минути преди водопада е подходящ единствено за обхождане пеш и от тук няма как да се премине с автомобил. Пътеката е доста тясна и това не позволява до тук да се стигне с друго транспортно средство, освен с нашите собствени крак.

Отдалеченост и рискове

Понеже се намира в голяма близост до пътя, който води от Етрополе и Рибарица към Ямна и на не повече от 4 километра от село Ямна, водопадът може да се похвали с това, че е сравнително доста безопасно място за туризъм. Тъй като районът е доста гъсто заселен, тук няма особени рискове да се загубите в гората, защото на където и да тръгнете, рано ли късно ще излезете на някой главен път или направо ще попаднете в някое село.

Надморска височина

Водопадът Врана вода е разположен сред планинските гори на почти 1000 метра надморска височина. Това определено оказва своето специфично влияние на видовете, които съставят местната флора и фауна.

От една страна, това категорично прави прави зимата в района доста по-дълга и студена, отколкото е тя в равнините и низините, а лятото от своя страна става изключително приятно, макар и сравнително кратко.

Надморската височина не е толкова голяма, че да окаже някакво друго влияние върху човешкия организъм, освен това, че ще му създаде осезаемо чувство за по-ниски температури, без значение от сезона.

По кое време да посетим Врана вода

Най-доброто време, в което да посетите водопада Врана вода, това е късната пролет, защото по това време сякаш всичко най-прекрасно се събира по едно и също време на едно място. Ако дойдете в тази околност към края на месец май, гарантирано ще уловите природата в нейната най-прекрасна светлина.

Растенията почти напълно са завършили своето развитие, а всичко тъне в аромат, който няма как да се опише с думи. Песента на птиците сякаш завладява всичко, а отдалечеността от морския бряг помага на времето бързо да се затопли, нищо, че още лятото е сравнително далеч.

Към предимствата на този сезон се добавя и това, че през късната пролет, както е на повечето места из страната, водопадът бележи времето на своето най-голямо пълноводие.

По този начин наистина комбинирате на едно място всичко най-прекрасно и си гарантирате една изключителна екскурзия сред красотата на дивата природа на България.

Тук е редно да добавим, обаче, че когато и да посетите мястото, никога няма да ги уцелите напълно пресъхнало, защото изворът, който го подхранва, всъщност има сравнително постоянен поток през годината.