Описание

Бачево е българско село, разположено в югоизточната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО от 2015 година, е 1 638 души.

Селото е известно с намиращите се наблизо Бачевски минерални води, които се смятат за изключително лековити при чернодробни, жлъчни и бъбречно-пикочни заболявания.

В края на 19 и началото на 20 век Бачево е един от центровете на българското движение за освобождение на Македония, а родом от него са видни български революционери като Иван Ангелов, Коста Атанасов, Йордан Цветков, Костадин Манушкин, Коста Ганджов и други.

Местоположение на Бачево

Административно селото е част от Община Разлог и Област Благоевград. Разположено е в южните склонове на Рила. Покрай селото минава река Седръч.

Намира се само на 6 км от Разлог, което е и най-близкото населено място до Бачево, а на 10 км е и курортът Банско. До селото се стига по третокласен републикански път.

Туризъм в селото и наблизо

Основният туризъм е свързан с минералните бани и намиращата се наблизо планина.

Селото разполага с два семейни хотела и пет къщи за гости, най-голямата от които може да поеме 20 души. Бачево е известно и с конските си бази, в които може да пояздите кон, като има както лятна, така и зимна база. В лятната разходките с кон се осъществяват от май до септември, а през останалото време – в зимната. В нея може да се насладите на голямата атракция – незабравима езда в сняг.

В непосредствена близост се намират Разлог и Банско, където може да се насладите на ски туризъм и всякакви зимни спортове.

Край селото се намират и Бачевските минерални бани. Те извират от три минерални извора, както и от един сондажен кладенец от Разложкия хидротермален басейн.

Забележителности в Бачево и наоколо

Край селото е се намира мегалитното тракийско светилище Св. Георгьова скала. Легендата разказва, че по тези земи някога е живял Свети Георги, който е бил закрилник на християните. Поради това той е бил прогонен. Свети Георги стигнал до тази скала и преди да падне в пропастта, Господ му дава крила, с които конят му полита. На мястото на скалата е построен съвременен параклис с помощта на дарения.

Едно от най-красивите места край Бачево е местността Голак, която е разположена само на 3.5 км от него. Намира се на хълм над Разлог и се посещава от жителите и гостите на града заради невероятната гледка, която се разкрива от нея – Разложката котловина и трите планини – Родопите, Рила и Пирин. Изградена е екопътека в местността, която предлага и места за отдих и наблюдение, а най-големият атракцион е изградената 12-метрова кула за наблюдение, от която се вижда най-добре въпросната гледка.

В намиращото се само на 5 км село Добърско, може да посетите водопадът Щрокалото, който е висок близо 30 метра и разкрива прекрасна гледка, както и православният храм Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, който е разположен в самото село. Построен е през 1614 година и в храма може да видите запазени уникални стенописи.

История на селището

За историята на селището не се знае много. Според данните през 19 век Бачево е било със смесено християнско и мюсюлманско население и е било част от Неврокопската кааза на Османската империя. Към 1873 година статистиката разкриват, че селото е било с 380 жители българи-християни и 320 души българи-мохамедани. Това е характерно за повечето населени места в Родопите, където през османския период има висок процент на насилствено помюсюлманчвани българи.

Селото става част от българската държава през 1913 година след Втората балканска война.

В днешно време Бачево е туристическа и балнеологична дестинация.