Боров камък е сред най-привлекателните водопади в Северозападна България, но красивата гледка, която предлага, често остава незнайна за пътешествениците. Причината е в това, че именно тази част от страната е най-непозната и най-слабо посещавана, което е изключително несправедливо, имайки предвид какви природни чудеса крие.

Именно водопадът е едно от тези неща, които непременно трябва да видите и опознаете, особено ако желаете да посетите всички най-красиви места в страната. Той определено попада в списъка, а жалкото е, че по-голям интерес към него имат дори хора от чужди страни, които изминават хиляди километри за да го зърнат.

Къде се намира

Водопадът Боров камък се намира в западната част на Стара планина. Разположен е на юг от Враца, като се спотайва на приблизително 7 километра навътре сред планинските гори. Мястото остава малко изолирано, макар че разстоянието от града не е толкова голямо.

Това си има своите предимства, като основното е, че той предлага спокойствие и уединение на своите посетители. В резултат на по-малката му популярност, те от своя страна са сравнително малко. Обикновено, тук идва онези хора, които по един или друг начин са научили за мястото от някой свой близък.

Достъпност

Водопадът Боров камък има редица предимства. Едно от тях е неговото местоположение. Макар и сравнително отдалечен в гората, той все пак се намира не далеч от малък селски път. По него стигате не много далеч от самото място. След като слезете от автомобила, поемате по красива и живописна пътека през гората. Тя ще ви отведе до самата локация, на която се намира и Боров камък.

По ниво на достъпност, определено има и водопади, до които се стига по-лесно. И все пак, трябва да се отбележи, че този също е сравнително лесно достъпен и не се изискват кой знае какви умения или екипировка за да се доберете до тук. Разбира се, преживяването не е съвсем като разходка в парка, но все пак, няма нищо, което да е необичайно и прекалено трудно за преодоляване.

Околностите на водопада

Не само, че водопадът сам по себе си е прекрасен, но той също така се намира и в една местност, която е надарена с изключително очарование. Тук могат да се видят и да се правят много неща, стига да обичате дивата природа и да ѝ се радвате от сърце.

Местността на водопада Боров камък

Този водопад е разположен в изключително живописен район. Той може да се похвали с разнообразен релеф, където заоблени планински склонове и хълмове се редуват със закътани и потънали в пищна зеленина долини.

Околната природа е изключително приятна гледка за окото, като всичко е покрито предимно широколистна гора. Само на места се заголват планински чукари, но дори и те изглеждат някак не толкова сурови и непристъпни.

На фона на надморската височина, която край водопада надхвърля 1000 метра, всичко изглежда така, сякаш се намирате в по-скоро хълмиста, отколкото планинска местност.

Еко-пътека Боров камък

Известна още като Врачанска или като Згориградска еко-пътека, тя е едно от най-красивите места за разходка сред дивата природа в България. Следва изключително привлекателени за окото и живописни маршрути, а обхождането ще ви отнеме няколко часа, в зависимост от скоростта, с която се движите или с физическата ви подготовка. Еко-пътеката се смята за една от по-трудните в страната, макар че обективно погледнато, почти всеки би могъл да я обходи.

Разбира се, за всеки това би било различно като степен на лекота, но все пак няма нещо, което би попречило дори и на хора с по-малка физическа подготовка. Основната трудност произлиза от това, че много често се налага да се спускате надолу или да се изкачвате нагоре. Това може да ви изтощи сравнително бързо, а ако времето е по-влажно, съществува и известен риск от подхлъзване.

Скокът на водопада

Боров камък е един от големите български водопади. Той се излива от ръба на отвесна скала, а водите му се спускат от височина 65 метра, преди да срещнат земята с грохот. Тъй като той е изключително пълноводен, неговият шум се чува далеч от мястото. Понякога от стотици метри може да се долови свистенето на падащата вода, особено ако вятърът духа от към него.

Макар и толкова висок, Боров камък не е особено популярен, тъй като славата му се заглушава от преминаващата през района еко-пътека. Интересното е, че именно тя е доста известна, а този прекрасен водопад се счита само за една от многобройните красоти по пътя ѝ.

Ако трябва, обаче, да сме съвсем честни, трябва да отбележим, че едва ли щеше да съществува еко-пътеката, ако не беше в района това блестящо творение на природата. Именно той всъщност привлича туристите в тази посока.

Кога да го посетим и за какво да внимаваме

За да опознаем едно място добре и за да го видим от най-хубавата му страна, трябва да знаем по кое време от годината да го посетим и за какво да внимаваме. В този случай има няколко важни момента.

Кога да отидем до водопада

Боров камък притежава уникална дива красота и магнетизъм, които ще ви впечатлят, без значение по кое време от годината отивате към мястото. И все пак, края на пролетта и началото на лятото са времето, в което природата разцъфтява, давайки най-доброто от себе си.

През зимата и есента също има уникално красиви пейзажи. Зимата например, понякога превръща водопада в ледена скулптура, което се дължи на ниските температури по това време от годината тук.

Есента от своя страна, също е очарователна. Тя може да е слънчева и топла или сива и студена, но никога не подминава без да окъпе околността в приказни топли тонове поне за две седмици.

Опасности

Дивата природа винаги изисква повишено внимание за да можете да се приберете здрави и щастливи у дома, когато вече всичко е приключило. Интересно е да се отбележи, че всъщност тук рисковете не са толкова много.

Главното, за което трябва да внимавате, това е къде стъпвате и да не се подхлъзнете някъде, докато се разхождате по еко-пътеката. Това е най-рисковано в дни, които са по-влажни и когато е падал по-обилен дъжд. Същото важи и за моменти, в които е имало заледявания, в случай, че пътувате зимно време.

Бедете нащрек и за диви животни. В района може да има чакали, вълци и дори мечки, макар че вероятността да срещнете последните е много малка. По-голям риск носят кърлежите, които през пролетта и лятото са прегладнели и чакат да се закачат за някой случаен минувач, който се допира до зеленината край пътя, без да подозира за малките кръвопиещи твари.