екскурзия Армения цена

Армения е доста мистериозна страна, която всеки е чувал, но за която повечето хора не знаят нищо. Тя се намира на юг от Кавказ, тоест попада извън границите на Европа. Заради своята култура, обаче, Армения неизменно бива описвана като европейска страна.

Вероятно никога не сте посещавали това място, но непременно трябва да помислите за една екскурзия по тези земи. Тук определено има какво да се види, така че при всички положения няма да останете разочаровани.

Езерото Севан

Езерото СеванЕзерото Севан е едно от най-високите сладководни езера в света. Намира се на надморска височина от около 1900 метра, а когато стоите на брега, понякога изглежда, че водната повърхност е на път да се докосне до небето.Благодарение на своята красота, Севан често се нарича „Перлата на Армения“, а заради огромните си размери – „Арменско море“. Районът около езерото е чудесно място за почивка или уикенд сред природата.

Най-доброто време за посещение е, разбира се, лятото, когато водата е достатъчно топла и подходяща за плуване. Прекарването на един горещ ден близо до прохладата на водата е истинско удоволствие. На полуостров Севан можете да посетите величествения манастир „Севаванбанк“, построен през 874 година.

Планината Арарат

Планината Арарат в АрменияАко все още не сте посетили Армения, струва си да го направите заради величествената и уникална планина Арарат. Тя е символът на нацията за всички арменци и въпреки факта, че сега не е разположена на територията на Армения, точно от Ереван се открива най-вълнуващата и незабравима гледка към тази свещена планина.Гледката може да се сравни с много малко други подобни гледки по света, като типичен пример е столицата на Япония – Токио – и гледката, която се разкрива към величествения връх Фуджияма.

Но нека се върнем на планината Арарат. Според Библията, Ноевият ковчег е спрял на тази планина при потопа. След като водата от наводнението напълно изчезнала, Нои слязъл и се заселил със семейството си в долината под Арарат.

Една от най-старите столици в Европа

Ереван е уютен и приятен за дълги разходки град, над който доминират топлите розови и бежови нюанси в архитектурата. Меките цветове го правят много приятен като усещане и атмосфера.

Това е древен град, чиято история датира от почти 2800 години. Това се усеща по нещо, макар че из града няма да видите толкова стари сгради. Арменската столица е надарена с аристократизъм.

Тя е еднакво красива както през деня, така и в нощта, но вечерният Ереван е някак специален, притежаващ някакво специално очарование. Вечерно време градът е облян в светлини.

Това е идеалното време, в което да отидете в центъра на столицата и да посетите „сърцето“ на града – така наречения Републикански площад. Всеки ден от май до октомври стотици хора се събират на площада след залез за да се насладят на колоритните музикални фонтани с техните преливащи светлини.

Това шоу е много голяма атракция за туристите, но също така привлича и не малко местни жители. Програмата включва класически музикални шедьоври, но също така и национална музика, модерен рок и поп, а краят на спектакъла винаги е придружен от песента на Чарлз Азавур „Вечна любов“.

Вечерта си има и други предимства, като например това, че можете да отидете и на опера или театър. След това можете да завършите вечерта в някое от многобройните уютни кафенета и ресторанти в центъра на града.

Непозната

В наши дни, когато медиите са толкова силно вплетени в нашия живот, едно от най-големите предимства на една страна може да се окаже това да бъде тя непозната и загадъчна, каквато е Армения.

Действително, не можем да сравняваме популярността на Армения с тази на страните по Средиземноморието. Това се оказва голям плюс, защото човек до последно не знае какво ще намери когато отиде там.

Храната

Храната в АрменияАрмения е пословично известна със своята кухня, която е еволюирала хиляди години за да се превърне в това, което можем да опитаме днес. Тя е характерна за този регион и притежава доста черти на кухнята от района на Кавказ. В същото време, тя е сравнително близка и до кухните на Гърция и Турция, което се дължи на сравнителната близост на страната до източното Средиземноморие.Най-силният коз на местната кухня са висококачествените плодове и зеленчуци, които са смятани за най-вкусните и ароматни в Европа. Особено важно е да споменем овошките, като кайсии, праскови и череши, които никъде другаде на Стария континент не са толкова вкусни