Описание

Каварна е български град, който се намира в североизточната част на страната. Той е значим стопански, административен и туристически център в своята област.

С население от 11 788 души, според данните на ГРАО към 2015 година, той е един от най-големите градове по българското Черноморие.

Градът на всичкото отгоре е и сериозен културен център, а в период от 10 години ежегодно провежданият музикален фестивал „Каварна рок фест“ привлича хиляди посетители.

Местоположение на Каварна

Географски Каварна е разположена в средните части на Северното черноморие, южно от прочутия нос Калиакра. Градът е част от географската и историческа област Южна Добруджа. Релефът е предимно равнинен и в части равнинно-хълмист.

Градът е и административен център на едноименната Община Каварна и е част от Област Добрич.

Северно от града преминава първокласният републикански път 9, част от международната пътна мрежа E87, а други важни пътни артерии свързани с Каварна са път 901 и път 296.

Най-близките населени места са Българево, Божурец, Селце, Топола, Могилище, Хаджи Димитър и Свети Никола.

Туризъм в Каварна – необятни възможности

Като черноморски град, съвсем очаквано е, че летните почивки са в основата на туризма тук. Каварна разполага с близо 25 хотела, над 20 къщи за гости, както и редица апартаменти под наем.

Независимо къде изберете да отседнете, добре прекараното ви време е повече от гарантирано.

Северното Черноморие не е за всеки – изисква се специално отношение към този край на България.

Сред повечето хора битува мнението, че Южното Черноморие е далеч по-подходящо за почивка и отдих, но Каварна е чудесен пример за това какво може да предложи северната част на Черно море у нас.

Намиращите се забележителности в района също ще допринесат за това да си прекарате хубаво, а покрай всичко друго ще научите и някой друг любопитен факт за българската история.

Забележителности в района – какво ни очаква

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че в района е пълно с плажове, кой от кой по-хубав и популярен сред туристите и летовниците.

Най-важните, на които си заслужава да обърнете внимание, са плажовете Бендида, Икантълъка, Болата, Русалка и други.

Българевският манастир Света Екатерина се намира на 6 километра от Каварна, в село Българево.

Църквата на манастира е осветена през 2008 година, а към момента в него живее само един монах, който поддържа всички налични към комплекса църква, столова, двор и жилищни постройки. Българевският манастир е уникален с това, че съхранява мощите на Света Екатерина, донесени от Русия.

Независимо от това, къде конкретно се намирате по Северното Черноморие, винаги бихме ви препоръчали да посетите Нос Калиакра.

Разположен в най-южната част на Добруджанското плато, това красиво творение на природата е вдадено на цели 2 километра в морето и образува своеобразен полуостров.

Особено изящни са отвесните му сколи, които се спускат на цели 70 метра надолу до морето. Самият нос е отворен за посещение, а на него са изградени, музей, морски фар, метеорологична станция, параклис, морска радиолокационна станция, както и ресторант с невероятна гледка към залеза.

История на Каварна – какво можем да научим

Историята на Каварна е богата и древна – за това свидетелстват редица археологически разкопки и проучвания, които се провеждат в града и околностите.

Смята се, че създаването на селище на това място се дължи на гръцки колонисти от 5 век преди новата ера. През 3-2 век преди Христа околността е заселена от скити.

Масивно земетресение пред 1 век преди Христа потапя античния град под морето, а голяма част от жителите му загиват.

По време на римското управление на Балканския полуостров, градът е бил възстановен под същото име и бързо се възстановява и процъфтява, начело с местното пристанище.

В този си вид селището просъществува до 7 век, когато е разрушен от славянски и български племена, които на негово място създават селището Карвуна.

Това няма да е последното разрушаване, нито възстановяване на този град – по време на османското нашествие той отново бива разрушен, след като достига апогея си през 13-14 век.

През втората половина на 17 век градът отново е застроен и в източниците се споменава със съвременното си име – Каварна.

По време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) жителите на града са едни от най-активните, като дори вдигат въстание против османската власт.

В периода 1878 – 1913 година градът е част от новосъздаденото Княжество и впоследствие Царство България.

След края на Междусъюзническата война (1913 година) Каварна, заедно с цяла Южна Добруджа, бива застигната от най-злата участ, която жителите могат да си представят – територията минава под румънска окупация по силата на Букурещкия мирен договор.

По време на окупацията българското население се противопоставя на асимилаторската политика на румънските власти, чрез активна културно-обществена дейност на църквата, читалищата и културно-просветните дружества.

През 1940 година, благодарение на Крайовската спогодба, цяла Южна Добруджа, заедно с Каварна, бива справедливо върната на българската държава.