Описание

Борисово е българско село, което се намира в северната част на страната, на няколко километра от река Дунав. Населението му е 815 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Селото има богата история, красива природа и плодородна земя. Подходящо е както за почивка, така и за екскурзия.

Местоположение на Борисово

Административно е част от Община Сливо поле и Област Русе. Борисово и Сливо поле се намират на няколкостотин метра едно от друго и са повече като съседни квартали, отколкото като съседни селища.

През Борисово преминава третокласният републикански път 2102, а съвсем наблизо, през Сливо поле, преминава второкласният републикански път 21. Най-близките населени места са Стамболово, Сандрово, Бабово и Голямо Враново.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с една къща за гости, която има капацитет от 31 места и в нея може да се насладите на СПА процедури, джакузи и басейн.

Намиращата се наблизо река Дунав предлага възможност за риболов и разходки с лодка, а в близките населени места има няколко ресторанта, разположени на брега на реката.

Забележителности, които да видите

В селото може да посетите черквата „Свети Архангел Михаил“, която е изградена през 1868 година и е една от архитектурните забележителности в местността. Друга забележителност в селото е паметната плоча на загиналите жители на селото във войните за национално освобождение от 1912-1918 година.

Край Борисово се намира вековният дъб „Близнаците“, за който се смята, че е на над 200 години.

На 16 км от селото се намира лесопаркът Липник. Разположен е в огромен горски масив от липови дървета. Липник е най-големият подобен парк в страната. На територията му има редица ресторанти и изкуствени езера, както и хотел, детски кът, спортна база, зоопарка и има обособена част за къмпинг.

Друга природна забележителност е защитената местност Калимок-Бръшлен, която обхваща територия от брега на Дунав. В нея влизат и няколко острова. Създадена е, за да запази дунавската влажна зона и нейният биологичен свят, които са едни от малкото останали в страната. В Калимок-Бръшлен има условия за екотуризъм.

До село Сяново, на 21 км от Борисово може да посетите Сяновския манастир Света Марина. Той е действащ, но в него не живеят монаси.

На около 20 км се намира и областният център Русе, в който може да посетите редица и най-разнообразни забележителности и места за забавления:

  • Конната база
  • Паркът на младежта
  • Паркът на възрожденците
  • Националният музей на транспорта и съобщенията
  • Местният мол
  • Музеят на градския бит
  • Пантеонът на възрожденците
  • Паметникът на свободата
  • Къщата-музей Захари Стоянов
  • Русенската художествена галерия

И редица други.

История на Борисово

Открити са редица археологически останки в землището на селото, които свидетелстват за живот по тези земи от най-ранни времена.

Има сведения, че през 9 век на мястото на днешното село е имало средновековно селище.

За първи път селото се споменава със старото си има Сърна бей кьой в султански ферман от 1670 година.

Според местните предания в началото на 18 век в селището избухва чума, която отнема живота на близо три четвърти от населението.

Към средата на 19 век в селото има голямо наводнение, което принуждава местното турско население да се премести на близо километър на северозапад и да основе собствено село, наречено Пара махле. На тяхно място се заселват българи – балканджии. Впоследствие двете села се сливат в едно.

След освобождението Сърна бей кьой е централно селище, каквото е било и преди това. Постепенно започва да възниква идеята за промяна на името с българско. Това се случва през 1894 година, когато се ражда българският престолонаследник Борис III Търновски. Селото е кръстено на него – Борисово. През 1949 и 1950 година за кратко селото носи името Ботево, като не е ясно каква е причината за това, но впоследствие си връща старото име.