Описание

Видин е български град, намиращ се в северозападната част на страната, разположен на брега на река Дунав.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 50 977 души. Това го прави 21-ият по големина град в страната.

Видин е културен, стопански, транспортен, търговски и туристически център на областта си.

Местоположение на Видин

Градът е административен център на едноименните Община и Област Видин. Разположен е по поречието на река Дунав и е първото голямо пристанище в България, разположено по течението ѝ.

Видин е стартова точка на първокласния републикански път 1, който води до границата между България и Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата. Най-близките населени места са Новоселци, Слана бара, Капитановци, Покрайна, Антимово и Кутово.

Туризъм във Видин

Градът е значителен туристически център в района и разполага с близо 20 хотела, като немалка част от тях са разположени върху брега на река Дунав и предлагат страхотна гледка.

Градът разполага и с няколко ресторанта, които предлагат хубава и качествена българска храна, но и европейска кухня, а речните риби са специалитет.

Във Видин може да посетите редица забележителности, както и река Дунав, където може да се насладите на риболов, разходка с лодка или просто излет край красивите ѝ води.

Забележителности в града

В града се намира прочутата къща с куклите, която е построена през 1890 година. През 1975 година получава статут на паметника на културата. Помещенията на къщата са декорирани със стенописи.

Може да отскочите и до Историческия музей Конака, който е дом на над 63 000 експоната. Музеят започва дейността си още през 1910 година. Едно от най-ценните неща в него е библиотечният фонд, който разполага с над 4 600 тома и е посещаван от редица музейни специалисти.

Друга интересна забележителност е Катедралата Свети великомъченик Димитър Солунски, която се датира от 17 век. Била е разрушавана и възстановявана. Катедралният храм е построен по подобни на Варненската катедрала и има много сходна форма. Отворена е за посетители и поклонници.

Една от най-значителните и емблематични за града забележителност е средновековната Видинска крепост. Тя се намира в съвременния квартал Калето. През вековете крепостта е играла значима роля за средновековната българска държава, а впоследствие и за Османската империя. Преживяла е редица войни и обсади. В днешно време крепостта е изцяло запазена и има статут на архитектурно-културен паметник с национално значение.

Може би най-значителната за Видин забележителност е крепостта Баба Вида, която се намира край Дунава. Изградена е върху останките на античния град Бонония. Крепостта е напълно изградена по време на Втората българска държава и играе много сериозна роля за нея.

История на града

Видин е град, чиято история може да се проследи до най-древни времена. Създаден е през древността и то върху останките на древното келтско селище Дунония. Впоследствие там е изградено римската крепост Бонония (наричана Бдин от българите). Бонония е един от главните градове на римската провинция Горна Мизия.

По време на Първото българско царство крепостта преминава в български ръце. Бдин започва да играе важна роля едва през Второто българско царство, когато цар Иван Александър поверява управлението на Видинското деспотство на своя син Иван Срацимир. Деспотството се отделя и се превръща в царство. През 1396 година пада под набезите на османските турци.

Дори през Османския период, Видин остава значим административен и икономически център. В края на 18 и началото на 19 век градът става център и на бившия еничар и бунтовник Осман Пазвантоглу, като фактически се превръща в негово владение, до което османската власт почти не може да достигне.

След освобождението градът се присъединява към българската държава. Изиграва важна роля по време на Сръбско-българската война от 1885 година, когато сърбите не успяват при обсадата си и българите успяват да отблъснат атаката и да навлязат в контранастъпление.