Описание

Бяла Слатина е български град, намиращ се в северозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 12 519 души.

Родом от града са личности като Цола Драгойчева, Блага Димитрова, Емил Трифонов, професор доктор Васил Николов, както и професор Цанко Яблански.

Местоположение на Бяла Слатина

Градът е административен център на едноименната Община и е част от Област Враца. През него преминава второкласният републикански път 13, а най-близките населени места са Търнава, Попица, Търнак и Кнежа.

Край града преминава река Скът, а самият той е разположен в ниската част на равнина.

Туризъм в града и околностите

Градът разполага със семеен хотел, с леглова база от 15 места. Намира се в центъра и предлага собствен паркинг, телевизия и безжичен интернет.

В центъра на града се намира и единственият ресторант, който е разположен в близост до сградата на общината. Ресторантът предлага съчетание от френска, италианска, българска и европейска кухня, както и рибни специалитети. До него има и паркинг.

Градът не е много развит като туристически център, но е приятно и интересно място за посещение като част от маршрута.

Забележителности, които да посетите

В намиращия се на 12 км град Кнежа може да посетите местният Зоопарк Гергана. Той е безплатен и в него има обособени места за пикник и барбекю, а семейните разходки са изключително приятни. В зоопарка може да се видят животински видове като:

  • Вълк
  • Сърна
  • Елен
  • Глиган
  • Мечка
  • Лисица
  • Лебед
  • Щраус
  • Заек
  • Морско свинче

Зоопаркът е подходящ и за училищни екскурзии.

Близо до Кнежа се намира и язовир Еница, който е разположен на река Енишка. Стената на язовира е висока над 34 метра, а водите му са зарибени с таранка, платика, костур и сом.

Друг язовир, който се намира в местността, е Мончовец. Разположен е на надморска височина от 100 метра и се използва за водоснабдяване на близките села Габаре и Сухаче.

Близо до село Оходен, на 20 км от Бяла Слатина, е открито неолитно селище. Смята се за едно от най-ранните селище, които са изградени от човешка ръка на територията на цяла Европа.

Около 25 км на юг се намира Червен бряг, където също може да посетите редица забележителности. Една от тях е язовир Драшан, който е част от Община Бяла Слатина. Във водите на язовира виреят риби като уклей, червеноперка, каракуда, клен, шаран, сом и бабушка.

Наблизо се намира и скалното образувание Камарата. Образуванието представлява хълм, който е начупен в следствие на тектонски процеси. До Камарата се стига по черен път.

История на селището

Няма точни сведения за възникването на селището, но се предполага че то е сравнително ново и най-вероятно е основано през османския период. Местоположението на селището, намиращо се в равнина, не предполага добри условия за изграждането на крепост, а и никакви археологически останки не са открити в землището му.

След освобождението Бяла Слатина става част от новосъздаденото Княжество България. Първата болница в тогавашното село е открита през 1889 година. През 1907 година има сведения, че представители на нравстено-социалното учение и движение на християнска основа, възникнало в Русия в края на 19 век, са направили опит да установят своя колония в селото, но са изгонени от местните жители.

В началото на 20 век селото има ясно изразена подкрепа към българската Прогресивнолиберална партия.

През 1914 година Бяла Слатина е обявена за град с царски указ.

В годините след Първата световна война в града се засилва комунистическото движение.