Описание

Дупница е български град, който се намира в югозападната част на страната. Населението му наброява 37 081 души, по данни на ГРАО към 2015 година, което го прави вторият най-голям град в Област Кюстендил.

Дупница е и родно място на видни и прочути българи като Свети Иван Рилски, Георги Икономов, Иван Божинов, Невена Коканова, Пламен Орешарски, Станке Димитров – Марек, Христаки Павлович и редица други.

Местоположение на Дупница

Градът е административен център на едноименната община и е част от Област Кюстендил. Географски се намира в подножието на Рила и е обграден от Конявската планина и планина Верила.

През Дупница преминава първокласният републикански път 1, а на няколко километра минава и Автомагистрала „Струма“.

Най-близките населени места са Яхиново, Пиперево, Самораново, Бистрица, Джерман, Ресилово и Червен брег.

Туризъм в града

Дупница разполага с един почивен дом и два хотела, по-големият от които е с леглова база от 63 места. Хотелите предлагат всички нужни удобства за едно приятно и релаксиращо прекарване в града.

Ако искате да хапнете нещо вкусно, то Дупница разполага с 5 ресторанта и механи, в които може да опитате вкусно сготвена българска кухня в съчетание с местни специалитети.

Близостта на града до София го прави атрактивна дестинация за екскурзия и разходки.

Забележителности, които да посетите в града

В центъра на града може да посетите един от най-значимите културно-исторически паметници в района – средновековната джамия. Тя е изградена през времето, когато Дупница е била търговски център и населението ѝ е било предимно турско. Днес джамията не е активна и функционира единствено като културно-исторически паметник и галерия, като в нея се помещават гостуващи изложби.

Друго място, което определено ще ви хареса, е градската градина. Тя е едно от най-красивите места в града и е разположена малко след центъра. Градината е идеалното място за разходка, разпускане и игра за децата, а в нея са изградени беседки, кафенета, ресторанти и редица пейки. В Градската градина са разположени и Младеждкият дом, в който се намира Историческия музей на града.

История на Дупница

Околностите на Дупница са изпълнени с история от най-дълбока древност. В покрайнините на днешния град има останки от тракийския град Болбабрия. В тази местност са открити и некрополи, останки от римска гробница, следи от тракийска култура, средновековна крепост, стара часовникова кула и редица средновековни църкви.

Друг тракийски град също е открит близо до Дупница – Германея, в близост до който някога е минавал ключовият военен и търговски римски път Виа Милитарис.

Археолозите доказват, че някъде около днешната градска градина е имало ранновизантийска крепост, просъществувала в периода 5-12 век. Според някои легенди там впоследствие се е намирала и Дупнишката крепост, впоследствие разрушена от турския пълководец Лала Шахин.

През Средновековието Дупница е била предимно българска територия, като за кратко е част от Византия и Сръбското царство на Стефан Душан.

Градът става част от Османската империя след падането на Велбъждското деспотство през 14 век. През османския период Дупница бива често спомената в записките на пътешественици, поради значимостта си като спирка по пътя от Истанбул за Западна Европа. Това значително обогатява информацията за историята на града.

След Освобождението градът става част от новосъздаденото Княжество България и в него се заселват редица българи от Македония, поради близостта му до границата с този регион. Към 1880 година в Дупница има и значим брой турци и евреи.