Описание на Плевен

Плевен е голям български град, един от 27-те областни градове в България, който се намира в северната част на страната.

Населението му наброява 111 567 души към 2015 година, по данни на ГРАО, докато НСИ отчита спад под 100 000 души към 2019 година.

Плевен е един от най-важните културни градове в страната и дори е наричан „градът на музеите“, поради големия брой на музеи, намиращи се на негова територия.

Немалко от тях са свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и ролята на Плевен в може би най-важната обсада по време на войната.

Официалният празник на град Плевен е 15 май, а на 10 декември се отбелязва Денят на признателността – това е и датата, на която е освободен градът.

Някои популярни български личности, родени в Плевен, са певецът Емил Димитров, учителката Анастасия Димитрова, лекоатлетката и олимпийска шампионка Тереза Маринова, художникът Светлин Русев, политиците Карло Луканов, Александър Оббов, Владислав Горанов, Цецка Цачева и Ивайло Московски, както и редица журналисти, обществени личности, музиканти, телевизионни водещи и други.

Къде точно се намира Плевен

Плевен е административен център на едноименните Община и Област. Той е седмият по големина областен град в България.

От гледна точка на географско разположение, Плевен се намира в централната част на историко-географската област Мизия и западното подножие на така наречените Плевенски височини.

Почти на еднакво разстояние се намират река Дунав на север и Стара планина на юг. През територията на града преминава река Тученица, позната сред жителите на Плевен и като „Барата“.

Плевен е добра свързан откъм транспорт – през града преминава ЖП линията София-Варна, както и първокласният републикански път 3, второкласният път 35 и няколко малки третокласни пътища, водещи до близките населени места.

Най-близките такива са Опанец, Буковлък, Долна Митрополия, Ясен, Дисевица, Къшин, Брестовец, Радишево и Гривица.

Туризъм в Плевен и какво да очакваме от него

Туризмът в града е сравнително добре развит. В Плевен може да отседнете в някой от 17-те хотела или 20-те апартамента за краткосрочно отдаване под наем.

Градът определено има какво да ви предложи от гледна точка на културно-исторически туризъм, но ще ви очарова и със своята природа, най-ярко изразена в защитената местност парк „Кайлъка“, който се простира в покрайнините на града.

Ще станете свидетели на богатата история на Плевен, впечатляващите забележителности, вкусната храна и автентичната архитектура от зората на третата българска държава, която е запазена и до ден днешен.

Кои са забележителностите, на които да обърнем най-голямо внимание

Плевен със сигурност може да се похвали с много забележителности, като музеите заемат челно място в този списък.

Ще изброим накратко всичките музеи, от които може да избирате, а крайното решение оставаме за вас:

  • Къщата-музей Цар Освободител II – това е автентичната къща, в която е бил посрещнат руският император Александър II, ден след като Плевен е освободен от османска власт;
  • Музеят на виното – основан е през 2008 година и е разположен в пещера в парка Кайлъка. Разполага с няколко зали за дегустация, както и експонати на вина от цялата страна;
  • Регионалният исторически музей – построен е през 1888 година и разполага с повече от 180 000 музейни експонати;
  • Мавзолеят-параклис Свети Георги Победоносец – това е един от символите на града. Разполага с крипта, в която са положени костите на голяма част от войниците, загинали при обсадите на Плевен;
  • Художествената галерия Илия Бешков – една от най-големите подобни галерии у нас. Съхранява повече от 1200 творби на Илия Бешков;
  • Музеят-панорама Плевенска епопея – открита е през 1977 година в чест на стогодишнината от освобождаването на Плевен.

Препоръчваме да посетите и паркът Кайлъка, едноименният зоопарк, късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия, както и язовирите Тотлебенов вал и Тученица.

История на Плевен – кои са най-важните моменти

На територията на плевенското землище са открити следи и останки от живот още от 5-то хилядолетие преди Христа. Римската империя превзема този район и го превръща в ключов от стратегическа гледна точка.

На пътя между градовете Ескус и Филипополис възниква пътната станция Сторгозия, която впоследствие прераства в крепост и то с висока степен на значение за Римската империя.

В епохата на Средновековието крепостта също е значима за българската държава, но е със западащо значение.

С османското нашествие и завладяването на тази част от българските земи, крепостта е разрушена, а близо до нея се създава днешен Плевен.

Към средата на 18 век Плевен е село и преобладаващото му население е турско. През 19 век, обаче, Плевен се превръща във важен стратегически пункт по време на няколкото Руско-турски войни, водени през това столетие.

Възраждането също изиграва своята роля в развитието на Плевен, като селото се превръща във все по-важно място в борбата на българите за национално освобождението.

През 19-то столетие масово се строят училища и църкви. През 1840 година е открито и първото девическо училище по българските земи от учителката Анастасия Димитрова.

През 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия революционен комитет.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 година) Плевен се превръща в ключовото място от стратегическа гледна точка.

Тук се води близо 5-месечна обсада от страна на руските войски, която според много историци е изиграла и решаващо значение за изхода от войната и победата на Руската империя.

На 10 декември 1877 година след множество усилия руската и румънската армия успяват да сразят турската отбрана на Плевен и влизат в града.

След Освобождението Плевен влиза в територията на новосъздадената българска държава и трайно се утвърждава като административен, културен и стопански център.

Плевен е и един от малкото градове, управляван от демократично избрани кметове на БКП преди трайното установяване на социалистическо управление в България – това се случва в периода 1919-1923 година, когато кметове на града са Иван Кантарджиев и Иван Зонков.

Градът винаги е бил важен административен център, независимо от множеството административни реформи през 20 век.

По време на социализма в Плевен протича сериозна индустриализация. Откриват се множество индустриални предприятия, заводи, цехове и дори нефтохимически комбинат.

След откриването на Панормата през 1977 година Плевен се превръща и в привлекателен туристически център, който показва, че има какво да предложи на своите посетители.