Описание

Белица е български град, намиращ се в югозападната част на страната. Има население от 3 163 души, по данни на ГРАО към 2015 година и е разположен в подножието на Рила.

Градът притежава редица културно-исторически, етнографски и архитектурни забележителности, наред с красивото си и живописно разположение.

Местоположение на Белица

Намира се в североизточната част на Разложката котловина и е разположен по долината на река Места. Административно е център на едноименната община и е част от Област Благоевград.

През града минава третокласният републикански път 8406, а наблизо е и второкласният републикански път 84. Най-близките населени места са Горно и Долно Драгалище, Краище и Дагоново.

Релефът на Белица е предимно планински и полупланински, а територията ѝ обхваща, освен части от Рила, Родопите и долината на река Места.

Туризъм в околността

Градът не разполага с места за отсядане, но може да посетите местния рибарник, който предоставя възможност за риболов и приготвяне на място на уловената риба. Намира се на 900 метра от града в посока Семково. Рибарникът разполага с две езера, в които се отглежда балканска пъстърва.

Друг ресторант, който може да посетите, е този на територията на Парка за реадаптация на танцуващи мечки, намиращ се на 12 км от Белица. Ресторантът-барбекю е разположен в местността Андрианов чарк и изграден сред гъсти иглолистни гори.

Близостта на града до Рила, както и Родопите, предоставят широки възможности за планински и еко туризъм.

Забележителности, които да посетите

В центъра на града е местният исторически музей, който е открит през 1995 година. В него се съхраняват редица намерени ценни исторически находки. Музеят представя по един много интересен и занимателен начин историята на този край, като може да видите и етнографска изложба.

Наблизо се намира и Паркът за танцуващи мечки, който цели да отглежда и закриля намиращи се в опасност кафяви мечки. Създаден е през 2000 година и от тогава досега е приел десетки мечки.

На 16 км на север от града се намира живописната местност Семково, заедно с едноименния курорт.

Край Белица се намират и четири езерни групи – Сухото Езеро, както и Чернополянските, Скалишките и Вапските езера. Водопада „Казаните“ е друга интересна забележителност, която да видите.

До село Добърско може да посетите водопадът Щрокалото, който се извисява на близо 30 метра, а в самото село е разположен православният храм „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратиел“. Изграден е през 1614 година и съдържа в себе си уникални стенописи с нетрадиционни мотиви. Аязмото на храма е атракция за посетителите, тъй като според преданията е лечебно.

История на Белица

Няма данни за историята на селището през Античността и Средновековието. Първото му споменаване е в опис на населението на Татарпазарджишката кааза от 1516 година, където се споменава като Белица, заедно с Малка Белица.

През 19 век селището е със смесено население, като преобладават българите християни, но има и значителен брой българо-мохамедани.

В периода между 1833 и 1835 година в селото е изградена църквата „Свети Георги“, инициирана от поп Илия. През 1903 година църквата и градът биват разрушени и опожарени като следствие от Илинденско-Преображенското въстание. При пожара загиват над 475 души, а други 120 са избити.

До 1913 година селото е част от Османската империя, след което преминава към българската държава като резултат от Балканските войни.