Описание на Изгрев

Изгрев е малко българско село, което се намира в югоизточната част на страната, непосредствена близост до Черноморието.

С население от едва 35 души, според данните на ГРАО към 2015 година, то е едно от най-малките, но и в същото време изпълнени с история и забележителности, населени места по нашите земи.

Изгрев е перфектно място, до което да отскочите, ако се намирате на Черноморието и търсите нещо интересно, което да разгледате.

Къде се намира това село

Административно селото се причислява към Община Царево и Област Бургас. До Изгрев се стига като тръгнете по второкласния републикански път 99 от Царево по посока Малко Търново. Селото е първото след Царево и се намира само на около 5 км.

Географски селото се намира в планинския район на Странджа, в стръмен район. Освен преминаващия път 99, няма друга пътна артерия от и за селото. Северно и южно от него преминават два малки притока, които се вливат в Черно море.

Най-близките му населени места са Царево, Велика, Лозенец, Българи, Кондолово, Варвара и Бродилово.

Туризъм в Изгрев – какви са опциите

Село Изгрев е страхотна опция за онези хора, които са любители едновременно на планината и морето.

Ако искате да се насладите на водите на Черно море, но в същото време не обичате шумотевицата и пренаселеността на родното Черноморие, Изгрев ви предлага спасение в уюта и тишината на Странджанския балкан, като в същото време морето е само на по-малко от 10 минути от вас.

Селото разполага с един семеен хотел и цели шест къщи за гости – както сами може да се убедите, място за вас ще се намери при всички случаи.

Туризмът в Изгрев предлага перфектното съчетание от слънце, море, планина, спокойствие и чист въздух, а цената, на която го получавате, ще повдигне доста вежди.

Забележителности, които може да разгледате

Забележителностите в района на Изгрев са предимно природни и това не е никаква изненада – районът има много какво да предложи откъм природни красоти.

На около 3 километра се намира екопътеката Марина река, разположена в Природен парк Странджа. Екопътеката е в непосредствена близост до самата река и по време на разходката си, може да се насладите на красотата ѝ. Разходката в едната посока трае около 50 минути.

Една от най-големите атракции в региона е частната ботаническа градина „Серафимови“, намираща се близо до Лозенец.

В нея може да разгледате над 2200 вида растения, от които само кактусите са над 1600 различни вида. Ботаническата градина е основана през 1986 година.

Така нареченият музей на открито се намира в съседно Царево и е познат още под наименованието Кораб Горянин. Открито е през 2008 година и основната му цел е да популяризира и представи най-големия поминък на града от миналото, а именно корабостроенето.

Разбира се, ако искате да намерите хубав и спокоен плаж по Южното Черноморие, районът изобилства от такива. В радиус от 5-6 километра може да отскочите до Попския плаж, плаж Василико, къмпингите Арапя и Нестинарка, както и плаж Оазис.

История на селото

За селото не се знае много, но в местността около него са открити множество фрагменти от битова и строителна керамика, прешлени за вретено, както и обработени камъни. Всичко това свидетелства за съществуването на селище, вероятно през Античността.

В околността на Изгрев са открити и следи то рудни разработки. В посока към морето са открити сведения за старо гробище, наречено „еленско гробье“.

В обратното посока пък са открити няколко могили, както и могилен некропол в местността Синанево.

За по-съвременната история на селото се знае, че след Освобождението през 1878 година то остава част под османска власт чак до Балканските войни през 1912-1913 година, когато бива освободено.