Описание на Климентово

Климентово е малко българско село, разположено в североизточната част на страната. Населението му наброява 245 души, по статистики на ГРАО към 2015 година.

Старото име на селото е Капаклий. То е известно също като „селото със стоте знамена“, тъй като по местна инициатива във всяка селска къща е издигнато по едно българско знаме.

2 юни е датата на селския събор в Климентово, а ако тази дата се падне в делничен ден, той се празнува на първата събота след него.

Селото е същевременно близо до Черноморието, но и достатъчно далеч, ако искате да се усамотите на някое по-спокойно място.

Къде се намира селото и как да стигнете до него

Административно селото се намира в Община Аксаково и Област Варна. Областният град е на разстояние от 20 километра от Климентово.

Географски селото е разположено в равнинен район. Черно море се намира на около 15-16 километра от него.

През Климентово преминава четвъртокласен републикански път, който се свързва с третокласния път 902.

Най-близките населени места са Генерал Кантарджиево, Осеново, Кранево, Кичево, Куманово, Орешак, Рогачево и Албена.

Какъв е туризмът в Климентово

Туризмът в Климентово със сигурност не може да се сравнява с този в намиращите се наблизо черноморски курорти.

Това село привлича по-малко туристи, но пък те са специфичен вид – това са хората, които търсят спокойствието и уединението пред купоните и плажа, които родното Черноморие предлага.

В Климентово има една къща за гости, в която може да отседнете, а капацитетът ѝ е 18 места.

Къщата е приятна, добре обзаведена и разполага с немалко екстри – лятна градина с шатра и открит басейн, външно барбекю, чеверме, пещ, баскетболен кош, тенис на маса, кабелна телевизия и механа с оборудвана кухня, в която могат да се съберат цели 40 души.

Къщата разполага със собствен безплатен паркинг. Тя е изключително предпочитана от големи компании, семейства с деца и фирми.

Забележителности, които може да видите в този район

Етнографски комплекс Чифлика Чукурово – едно от първите места, които си заслужава да посетите. Намира се на около 7 километра от Климентово.

Комплексът е изграден в неповторим възрожденски облик и в него има хотел, бунгала, няколко къщи за гости, детски кът, множество поляни, както и ресторант.

В двора на комплекса има и Етнографски музей, който е повече от интересен, както за децата, така и за възрастните.

Ако сте любители на конете и язденето, на около 7.5 километра се намира конната база Кичево в едноименното село.

Базата разполага със закрит манеж, който осигурява целогодишната ѝ работа. Тук може да се възползвате от уроци по езда за деца, за начинаещи, както и за напреднали.

Има няколко изготвени маршрути за езда сред природата в околностите на село Кичево.

9 километра ви делят от крепостта Кранея, близо до село Кранево. Останките от крепостта, които са достъпни в днешно време, са разположени върху хълм с плоска повърхност, който е изцяло обграден със скали.

Самата крепост има формата на триъгълник. За съжаление към момента тя е оградена с телена мрежа и не е достъпна за пряко посещение, но може да я разгледате отстрани.

История на Климентово

Коренното население на селото твърди, че то се дели на две части – основното село и „Чифлика“, което е присъединена към Климентово махала.

Според местните легенди, в късния османски период въпросният чифлик е бил седалище на някой си Али.

Когато еничарите дошли в селото да грабят и безчинстват, Али се изправил срещу тях и ги заплашил, че султанът ще се разправя с тях, тъй като той плащал данък и това била неговата рая.

Еничарите се отказали да пипат селото и така Али спасил не само себе си, но и цялото българско население, които живеели там.

Извън легендите, обаче, няма кой знае какви сведения за историята на селото, тъй като то не е играло никаква ключова роля през столетията.

Знае се единствено, че старото му име е Капаклий. След Освобождението на България през 1878 година селото попада в територията на новосъздаденото българско княжество.