Описание на Русе

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав и е петият по големина в цялата страна. Населението му наброява 159 798 души, според данни на ГРАО към 2015 година.

Стратегическото разположение на града по поречието на една от най-големите и пълноводни реки в Европа осигурява значимата му роля през вековете.

Днес Русе е важен транспортен, промишлен, стопански и културен център, не само в своята област, но и на територията на цяла България.

Градът привлича и многобройни туристи със своята архитектура, история, забележителности и природа.

Не случайно Русе носи прозвището „Малката Виена“ дадено му заради многобройните сгради-паметници на културата, в които можем да видим представители на редица архитектурни стилове, сред които модерн, сецесион, необарок и неокласицизъм. Девизът на града е „Град на свободния дух“.

Местоположение на Русе – къде се намира и как да стигнем до него

Градът е разположен в западната част на най-голямата крайдунавска низина у нас – Побрежие. Русе се намира и североизточно от устието на река Русенски Лом.

Южният бряг на река Дунав, върху който се намира Русе е висок и сух, докато северният не е толкова благодатен – в голямата си част той е нисък и мочурлив.

Административно-териториално Русе е център на едноименните Община и Област Русе. Градът е и основен транспортен коридор, като през него преминават ключови шосейни, железопътни и речни коридори.

Русе е голям пристанищен град и той има връзка с пристанищата на всички десет дунавски страни, както и тези по поречието на Рейн.

В града се свързват ключови пътни възли като първокласният път 5, част от международната пътна мрежа E85, първокласният път 2 и второкласният републикански път 23.

В Русе се намира и един от двата български моста над река Дунав, които свързват града със съседния румънски град Гюргево.

От Русе започват и две основни железопътни линии – Русе-Горна Оряховица и Русе-Варна, която е и най-старата железопътна линия на територията на България.

Най-близките населени места са Мартен, Сандрово, Николово, Долно Абланово, Червена вода, Щръклево, Басарбово, Красен, Божичен, Пиргово и Мечка.

Туризъм в Русе – какво ни предлага

Туризмът тук е добре развит и градът привлича голям брой туристи на годишна база. Разполага с над 40 хотела, 12 къщи за гости и близо 40 апартамента за наемане.

Немалка част от туристите са просто преминаващи румънски или чуждестранни граждани, а за това допринася и фактът, че Русе е ключов транспортен център.

Градът разполага с голям брой забележителности и гарантираме, че никой няма да скучае по време на престоя си тук.

В същото време Русе предлага и най-разнообразни съвременни забавления за хора от всякаква възраст.

Река Дунав също е от съществено значение за привлекателността, а немалко чуждестранни туристи пристигат в града с речни фериботи.

Русенските забележителности, които трябва да посетите

Както всеки голям град у нас, Русе също изобилства от забележителности, които може да посетите и уверяваме, че може да запълните графика си само с тази дейност.

Близо до старото гробище в града се намира Пантеонът на възрожденците. Представлява паметник-костница, в който се съхраняват останките на 453 опълченци и революционери, участвали в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Тук почиват големи български личности като Любен Каравелов, Олимпи Панов, Захари Стоянов, Атанас Узунов, Тома Кърджиев и много други.

Пантеонът е открит на 28 февруари 1978 година в чест на 100-годишнината от Освобождението на България.

Паметникът на свободата е друга важна забележителност, на която си заслужава да обърнете внимание. Проектиран е в началото на 20 век и с течение на времето се превръща в един от символите на града.

Композицията на паметника е пирамидална, а самата статуя представлява жена с меч в лявата ръка. Дясната ръка пък сочи мястото, от което са дошли освободителите на България.

Към паметника има изградена и малка градина, която е популярно място за разходка сред жителите и гостите на града.

Сред десетките други забележителности препоръчваме да посетите и:

 • Паркът на възрожденците;
 • Паркът на младежта;
 • Националният музей на транспорта и съобщенията;
 • Русенската художествена галерия;
 • Сградата на музикалното училище;
 • Доходното здание;
 • Музеят на градския бит;
 • Къщата-музей на Захари Стоянов;
 • Католическата църква Свети Павел от Кръста;
 • Княжеският дворец Батенберг;
 • Местният исторически музей;
 • Крепостта Сексагинта Приста;
 • Флотската кула;
 • Както и много други забележителности.

Кратка история на Русе

Историята на града е богата и древна, а първите ѝ щрихи могат да бъдат проследени до близо 20 века назад с установяването на тракийско селище на мястото на днешно Русе.

В наследник на това тракийско селище се превръща римската крепост Сексагинта Приста, която остава в историята като една от най-големите и здрави крепости на Балканите.

Името ѝ означава „пристанище на 60 кораба“ и в същността си тя е представлявала флотска станция и военно средище.

Конкретна датировка на възникването на крепостта се посочва по времето на император Веспасиан.

Това е и периодът, в който се изгражда укрепителната система по северната дунавска граница на провинция Мизия.

Крепостта бива унищожена през 6 век в следствие на нападения от авари и славяни. През целия период на съществуване на Първото и Второто българско царство този район е притежание на българите.

Близо до разрушената крепост се създава укрепено селище, носещо наименованието Руси, а по-късно Гюргево (наричано още Голямо Йоргово). Селището е завзето през 1388 година от османските турци.

По време на османския период селището преживява своя голям подем и се превръща в значим стопански и икономически център.

През този период носи името Русчук като за първи път то се среща в мирния договор между Унгария и Османската империя през 1503 година.

Градът е бил нападан и разрушаване неколкократно, тъй като за по-голяма част от периода на съществуването на Османската империя, той е представлявал нейната външна граница.

През 18 век градът е превърнат в значима крепост, която е част от укрепения четириъгълник Русчук – Шумен – Варна – Силистра.

През 1811 година районът на града се превръща в арена на битки по време на Руско-турската война от 1806-1812 година.

Русчук се превръща в един от най-големите балкански градове по Дунава и след Кримската война (1853-1856 г.) той става административен център на Дунавския вилает в Османската империя.

От този момент нататък в града се извършват редица нововъведения с цел осъвременяване му – процес, който протича и в цялата Османска империя.

Едни от основните неща в тази посока са водоснабдяването на Русчук, както и изграждането на първата железопътна линия на територията на българските земи – Русе-Варна през 1867 година.

Историята на днешно Русе условно казано започва на 20 февруари 1878 година, когато градът е освободен от руските войски на генерал Едуард Тотлебен.

Името на града се побългарява и от Русчук се променя на Русе. След Освобождението (1878 г.) и Берлинския договор, градът става част от новосъздаденото Княжество България и се превръща в един от основните му стопански и културни центрове, наред със София, Варна и Велико Търново.

В допълнение градът се превръща и в индустриален център като само за периода 1878-1944 година тук се създават над 400 промишлени предприятия.

Благодарение на своето градоустройство, географско разположение, индустрия, икономика, архитектура и история, Русе днес е един от най-значимите български градове.