Бела вода, СтакевциМного са местата в нашата страна, които се славят с дивната си красота. Несъмнено, и водопадът Бела вода се подрежда рамо до рамо с тях. Можете да го откриете в изключително привлекателна и екологично чиста местност, в която сякаш всичко най-красиво в нашата страна си дава среща на едно място.

Сгушен сред непристъпните гори, той остава и до днес напълно неизвестен, а може би 99% от хората в нашата страна дори и не са чували за него през живота си. Това е жалко, тъй като далеч по-обикновени места са добили в пъти по-голяма и широка популярност.

От друга страна, именно това е запазило тази местност толкова привлекателна и непокътната. Както се казва, всяко зло за добро. Във всеки случай, ако имате възможност, трябва непременно да го посетите поне веднъж за да разберете за каква естествена прелест става дума.

Местоположение

Водопадът Бела вода е разположен в западния дял на Стара планина, който е и най-нисък от трите части на планинската верига. Той се намира в най-крайните райони на Западна България, отстоейки на по-малко от три километра от границата със Сърбия.

В близост до него няма големи градове. Единствените населени места от градски тип в района са Белоградчик и Монтана, като по-близкото от тях, Белоградчик, отстои на приблизително 20 километра.

Бела вода попада на север от билото на планината, като в същото време обаче тук е трудно да се определи това с точност, защото планината в района става все по-ниска. Планинските върхове се разпокъсват в различни посоки и започват да губят ясните си очертания.

Достъпност

Имайки предвид на колко отдалечено и изолирано място се намира, водопадът Бела вода е сред по-трудно достъпните в страната. Той попада в доста близък до границата район, където поначало няма голямо движение от хора.

Предимството е, че до мястото води път, който обаче е доста тесен и не е в особено добро състояние. Слабата населеност и липсата на по-големи градски центрове в близост прави мястото не особено приоритетно в изграждането на основна инфраструктура.

В околността на водопада някога се е развивал туризъм, който основно се е изразявал в наличието на хотели и лагери, предлагащи най-основни условия за почивка. С времето някои от тях са изоставени, а са изградени къщи за гости и малки семейни хотелчета.

Всички те, обаче, са доста отдалечени от самото място, като при всички положения е необходимо да разполагате с транспорт ако желаете да се насладите на гледката, която самия водопад предлага.

Какво представлява Бела вода

Бела вода е не много голям водопад. Той се спуска от височина едва 15 метра, което го прави един от по-малките по размер представители в нашата страна. Освен това, той се поделя на два по-малки водопада, което го прави да изглежда още по-компактен. За разлика от много други, той не се спуска неудържимо право надолу, а по-скоро прави впечатляващи маневри наляво и надясно, проправяйки си път между овалните и неразбиваеми скали.

Кога да посетим Бела вода

За да видите Бела вода в най-добрата му светлина, трябва да се насочите към късната пролет, защото тогава водопадът получава вода от най-много източници. Тук конкретно говорим за топящите се снегове във високите части на планините, които изливат водата си надолу, вливайки се в този и в други водопади.

Това прави месец май може би най-доброто време. Разбира се, водите са доста буйни също и през април, но нали все пак идеята е да видите и околността най-зелена, най-пищна и пълна с живот.

Малко по-късно, през юни, съответно всичко кипи от аромати, ухания и птича песен, а и температурите са много по-приятни. Това също е много подходящ момент, в който да посетите Бела вода за да се насладите на предимствата, които това място предлага.

През зимата

Това място е удивително красиво през зимните месеци, но достъпността може да бъде проблем. Имайте предвид, че местността остава сравнително отдалечена и изолирана, така че има голяма вероятност да срещнете някои трудности в достигането до този изолиран район.

Макар че надморската височина не е много голяма, в тази част на Българи зимите са много студени и дълги, като често се образува дебела и трайна снежна покривка. Излишно е да споменаваме, че вероятността тя да бъде почистена просто е нищожна, имайки предвид, че снегонатрупванията се почистват трудно и бавно дори и в големите градове.

Въпреки това, мястото е много добър фон за зимна фотография. Това се дължи на спокойствието и уединението, които предлага тази тиха и идилична местност. Всичко се покрива с пухкава бяла покривка, а дърветата се отрупват със сняг и клоните им натежават под напора му.

През есента

Есента също не е сред най-обичайните и популярни месеци, в които да посетите това място, но тя определено има много какво да предложи. Тя е изпълнена с цветове, тъй като местните широколистни гори всяка година към ноември се обагрят в златисти тонове.

Единственият недостатък е, че това няма как да се улучи с точност. Причината е, че в природата нищо не е съвсем сигурно. При по-топли години, есента може да окъпе в жълто околната гора доста късно, докато през по-мрачни и студени години, това може да стане още през октомври.

При всички положения, обаче, мястото може да предложи изключителни гледки. В съчетание с играта на светлини, която есента владее до съвършенство, околността на водопада Бела вода може да се превърне в перфектния фон за една изключително успешна фото-сесия.

Опасности

Тук на първо място трябва да внимавате да не се нараните. Това лесно може да се случи по насечените терени около водопада. Внимавайте също така да не се подхлъзнете ако се доближавате повече до него. Особено през зимата, това не е много препоръчително.

Внимавайте също така с дивите животни. Тук има доста хищници, които не са свикнали особено много с присъствието на хора, така че е добре да си имате едно наум, навлизайки в гората.

Важно е да сте сигурни, че няма да се загубите. Старайте се да не излизате от пътеките и винаги имайте в себе си зареден мобилен телефон. Това може и да не е кой знае какво успокоение, но все пак е добре да сте спокойни, че в случай на нужда можете да се обадите за помощ.