Описание

Златица е български град, който се намира в централната част на страната. Населението му към 2015 година е 4981 души, по данни на ГРАО.

Със своето прекрасно географско положение, градът е привлекателен за жителите на столицата София, тъй като се намира близо и в същото време предлага спокойствието и чистия въздух на старопланинския Балкан.

Как да стигнете до Златица

Градът е административен център на Община Златица и е част от Софийска област. В географско отношение той е разположен в планински район между Средна гора и Стара планина, а също така и между свързващите хребети на планините Козница и Гълъбец.

Климатът е умерено континентален. До града се намира и Златишкият проход. През Златица преминава ЖП линията София-Варна, като в този район са и двата най-големи железопътни тунела у нас – Гълъбец и Козница.

През центъра на града протича река Курудере, а в района преминават няколко по-малки реки, част от басейна на река Тополница.

През южната част на града преминава първокласният републикански път 6, част от международната пътна мрежа E871, а през централната част на Златица преминава второкласният път 37, който свързва Джурово с Пазарджик и преминава през няколко прохода, включително Златишкия.

Най-близките населени места са Църквище, Пирдоп, Карлиево, Челопеч, Чавдар, Антон и Душанци.

Туризъм в Златица и какво има за правене там

Градът разполага с големи възможности за туризъм, а местата, в които може да отседнете, предлагат голямо разнообразие.

В Златица има 2 семейни хотела, както и 4 къщи за гости. Най-голямата е с цели 17 места и, както всяка от останалите, предлага страхотни възможности за семейни събирания, празници и поводи с най-близките хора.

Там ще се насладите на всички възможни удобства и условия за провеждането на всякакви запомнящи се събирания и купони.

Разбира се, планинската локация на града ви предоставя редица възможности за разходки, планински походи, излети и пикници.

Няколко забележителности, които трябва да посетите

Златица е забележителен град сам по себе си, но ето какво може да разгледате и около него. Едноименният Златишки манастир Възнесение Господно се намира северно от града и е издигнат в склоновете на Стара планина.

Построен е в края на 19 век и е забележителен духовен център в района. В двора на манастира може да видите извора с чешма, чиято водя се смята за лековита и за която се носят легенди още от 14 век. Манастирът е периодично действащ.

На около 7 километра може да посетите така наречената Еленска базилика, която представлява руини от някога съществувалия манастир Свети Илия.

Археолозите твърдят, че базиликата датира от 5-6 век, а манастирът е бил действащ поне до началото на 18 век, когато турски войски я унищожават и опожаряват. Обявена е за национален паметник на културата.

Препоръчваме да обърнете внимание и на други забележителности в района, сред които:

История на Златица

Датата на основаването на Златица като селище не е известна, но пък са открити оръдия на труда и други находки, които доказват, че селище в тези земи е имало още през периода на Античността. Вероятно селището е създадено с цел приютяване на римски войници, охраняващи някога съществувалите минни галерии.

Известно е, че северно от града, точно под старопланинския връх Свищи плаз, са съществували галерии, в които римляните са добивали злато. Именно от там идва българското, а и латинското наименование на селището, а римското му е Ulpia Aurea.

Името „Златица“ се споменава за пръв път в документ на цар Константин Асен (1257 – 1277 г.), наречен „Виргинска грамота“.

Знае се, че през средните векове градът е бил ключов административен център, главно заради стратегическото си местоположение, както и укрепените калета в Средна гора и Стара планина.

Той оказва сериозна съпротива на османската инвазия на Балканския полуостров, като издържа цели 30 години след падането на Търново, преди да бъде превзет от османските войски.

Край Златица се провежда и една от най-прочутите битки в историята – тази между кръстоносците на Янош Хуняди и Владислав III Варненчик през 1443 година.

През 1777 година в града е построена часовниковата кула – символ на Златица. В началото на 19 век гражданите му получават и килийно училище. След Освобождението през 1878 година градът става виден растениевъден и животновъден център.

Любопитен факт от историята на Златица е, че при избора на столица на новосъздаденото Княжество България, градът е бил един от четирите, предложени за това.