Описание

Делчево е село, което се намира в югозападната част на страната, в близост до границата с Гърция.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 38 души.

Местоположение на Делчево

Разположено е в полите на Южен Пирин, в изключително живописна местност.

Административно е част от Община Гоце Делчев и Област Благоевград.

До Делчево се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките му населени места са Гоце Делчев, Драгостин, Добротино и Мусомища. Границата с Гърция е само на 18 км на юг.

Туризъм в селото

Селският туризъм в Делчево е изключително добре развит. Селото разполага с един семеен хотел и цели 12 къщи за гости, в които може да отседнете. Къщите впечатлява с традиционната си битова архитектура, характерна за този край на България. Къщите за гости в Делчево ще ви впечатлят с удобството и автентичния селски дух, с който ще успеете да се върнете 100 години назад и да усетите невероятната атмосфера на българското село.

Забележителности, които трябва да видите

Близо до селото се намира едноименният водопад Делчево. До него се стига по асфалтовия път до селото, като трябва да се отделите при Неврокопския манастир. От там има черен път, който води до водопада.

На няколко километра се намира град Гоце Делчев, в чийто център се намира местният Исторически музей. Той е открит през 1979 година и в него може да разгледате някоя от 12-те експозиционни зали. Ежегодната изложба с археологически находки също е голяма атракция.

Градският парк на Гоце Делчев е още едно място, в което може да разпуснете и да се разходите. Намира се близо до центъра и разполага с голяма растителност. Паркът е добре устроен, като освен алеи и места за отдих, разполага и с кафенета и голям ресторант.

Местността Попови ливади е една от най-популярните в Среден и Южен Пирин и се намира на около 5 км от Делчево. Разположено е на надморска височина от 1430 метра и е дълга близо километър и половина. Местността се състои от няколко поляни, оградени от гъсти иглолистни гори. Тя е богата на извори.

В Попови ливади може да отседнете и в едноименната хижа, която е напълно реновирана и може да приеме до 50 души. Тя предлага всички нужни удобства и до нея си стига по асфалтиран път.

История на Делчево

В землището на днешното село е имало живот още от римско време. Откритата наблюдателна и охранителна кула близо до селото е доказателство за това.

Днешното Делчево, обаче, възниква чак през 17 век, близо до турски чифлик, като най-вероятно е използвано за паша на овце и други домашни животни. Тогавашното му име е Юч дурук.

През 19 век населението на селото започва да се занимава и със земеделие, като предимно произвежда тютюн, както и със занаяти като кираджийство и дюлгерство. Дърводобива също става популярно.

След освобождението селото остава в територията на Османската империя. Според различни данни, към този период (1878 г.) населението на селото е предимно българско, но някои информации, позоваващи се на гръцки данни, твърдят че в селото живеят предимно гърци.

Значителна част от населението на Юч дурук е избито по време на подготовката на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година.

През 1912 година селото получава своята свобода от Османската империя и през 1913 година окончателно става част от българската държава.

През 1934 година то е преименувано на днешното Делчево, в често на българския революционен деец Георги (Гоце) Делчев.