Описание

Граничар е българско село, намиращо се в най-североизточната част на страната, на няколко километра от границата с Румъния.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 125 души, мнозинството от което е с турски произход.

Местоположение на Граничар

Административно селото е част от Община Шабла и Област Добрич. То е най-североизточната точка на Община Шабла и се намира само на около километър от българо-румънската граница.

До Граничар се стига по четвъртокласен път, който води и до най-близкото населено място – Дуранкулак. От там може да хванете третокласният път 2904 и първокласният път 9, част от европейската мрежа Е87, който води до ГКПП Дуранкулак.

Другите най-близки населени места са Стаевци, Захари Стояново и Черноморци.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, която предлага общо 7 места. Къщата е оборудвана с всички удобства и притежава просторен двор, басейн, детски кът, както и безплатен паркинг.

Близостта на селото до черноморието го прави атрактивна дестинация, а Румъния и най-близкия ѝ брегови град Мангалия винаги са страхотна опция за екскурзия.

Съвсем близо до Дуранкулак се намира и къмпинг, който предлага приятна и бюджетна опция за почивка на българското Черноморие.

Забележителности в района

На няколко километра от селото се намира паметникът на загиналите хора по време на Дуранкулашкия бунт през 1900 година.

Ако търсите някой див и естествен плаж, то Дуранкулак е точното място за вас. Той е най-северният плаж на българското Черноморие и е в непосредствена близост до границата с Румъния.

Малко по-южно се намира нос Карталбурун. Висок е близо 20 метра и представлява кафяв отвесен земен шкарп. Името му означава орлов нос, в превод от турски език. На самия нос е построен и кей.

Една от най-големите атракции в района е „Големият остров“. Той представлява първият палеоисторически музей на открито. Намира се югоизточно от Дуранкулак и на около 6 км от Граничар. На мястото е открито най-големият некропол от праисторическо време, а също и най-старата каменна архитектура в Европа.

Друг нос, който може да посетите, е нос Сиврибурун. Той бележи границата между България и Румъния и е най-северният нос на нашето крайбрежие. Името му от турски означава остър нос. На юг от носа има плажна ивица с дължина от 3 километра.

Още една природна забележителност е Дуранкулашкото езеро, което е със статут на защитена местност. В нея са съхранени над 260 вида застрашени животни, птици, риби и растения. Езерото е централно място в местността и е ключово за опазването на редица видове птици. Местността е със свободен достъп, но се охранява и има строи правила.

Други плажове, които може да посетите в района, са:

  • Карвуна
  • Крапец
  • Езерец
  • Шабленска Тузла
  • Шабленски плаж

История на селището

Името на селото разкрива причините му за възникване и функциите му – населението е било натоварено с опазване на границата. Най-вероятно е възникнало през по-късния османски период, когато територията на Османската империя започва да се свива.

Старото име на селището е било Аканджии, а населението му е било предимно турско. В селото е имало само джамия, която е просъществувала до средата на 20 век.

След края на Първата световна война, селото, заедно с цяла Южна Добруджа, преминава под румънска власт. Благодарение на Крайовската спогодба (1940 година)  Граничар се връща под българско владение, а в него се заселват български преселници от Северна Добруджа, с което се изравнява съотношението между българи и турци.