Описание на селото

Косово е малко българско село, което се намира в южната част на страната. Населението му е едва 11 души, според данните на ГРАО за 2015 година.

Разположено е на 860 метра надморска височина, а землището на селото се простира на площ от 28 449 квадратни километра.

Името Косово е доста популярно у нас и в страната има още 3 села, носещи това име. Настоящето село, обаче, ще ви плени със своята красива природа, неустоим чар и приветливо отношение.

Местоположение на Косово

Административно Косово е част от Община Асеновград и Област Пловдив. Географски селото е разположено в централния дял на планинския рид Чернатица, който се намира в Западните Родопи.

Косово е обградено от ридове с девствена природа, а отделните махали на селото се просичат от четири малки рекички.

Единствената пътна артерия, преминаваща през селото, е третокласният републикански път 8604, който южно от Косово се свързва с второкласния път 86.

Най-близките населени места са Нареченски бани, Добралък, Хвойна, Малево, Павелско и Цар Калоян. Асеновград е на разстояние от 30 километра, а областният Пловдив се намира на 50 км от Косово.

Туризъм в Косово – какви са опциите

Селото разполага с един комплекс от къщи за гости, в който може да отседнете. Капацитетът на комплекса е 50 места и е доста подходящ за големи събития от рода на сватби, кръщенета и големи семейни събирания.

Пристигайки в селото вие ще се пренесете поне 100 години назад. Със своите кирпичени къщички, каменни покриви, калдъръмени улици, бистри потоци, сенчести гори и чист въздух, Косово създава атмосфера на автентичния български бит и култура.

В ресторанта на комплекса може да опитате някои от най-вкусните автентични родопски специалитети, приготвени от майстори в занаята.

В района пък се намират едни от най-прочутите забележителности у нас, което прави почивката в Косово едно наистина незабравимо преживяване.

Най-интересните забележителности в района на Косово

На около 3.5 километра може да посетите Белочерковският манастир Свети Петър и Павел. Разположен е близо до курортния център Бяла Черква и се смята, че е построен през 11 век.

Манастирът разполага с уникална архитектура, която се различава значително от останалите родопски манастири.

За съжаление манастирът има трагична съдба, тъй като през 2002 година избухва пожар, който унищожава всички манастирски сгради освен църквата, която е изградена през 1815 година.

На около 4 километра пък може да посетите римския мост над река Чая. Мостът е добре запазен и при археологически проучвания се доказва, че е строен още в периода на Римската империя.

Свободен е за достъп, но тъй като е тесен и не разполага с парапети, трябва да се внимава при преминаването по него.

Препоръчваме да посетите и няколко водопада, които се намират в района. Това са Ореховските водопади – Дуплево, Скакалото и Костен камък, както и Сливодолското падало, който е най-високият водопад в Родопите.

Този водопад се намира малко след Бачково, на около 11 км от Косово. В района на Бачково, разбира се, е повече от задължително да посетите и Бачковският манастир – вторият по големина в страната след Рилския манастир.

Манастирът е основан през далечната 1083 година и до днес е изцяло запазен и действащ. Най-голямото богатство на манастира е чудодейната икона на Богородица, която му е подарена през 13 век.

Важни моменти в историята на селото

Историята на Косово е сравнително скромна, тъй като то не е старо селище. Основано е през 17 век от заселници, идващи от Старо село, близо до манастир Бяла Черква.

След Освобождението (1878 г.) селото попада в територията на автономната област Източна Румелия. Към края на 19 век е и периодът, в който Косово преживява своя най-голям разцвет.

В този период са изградени повечето от възрожденските къщи, които са запазени в наши дни. Основният поминък на местното население е бил земеделие, животновъдство, зидарство и кираджийство.

През 20 век с настъпващите процеси на урбанизация и вътрешна миграция на населението, Косово запада и в днешно време постоянните му жители са само 11.