Описание

Георги Дамяново е българско село, което се намира в северозападната част на страната, в подстъпите на старопланинския масив.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 432 души.

Селото е кръстено на видния български комунист, родом от там, Георги Дамянов.

Местоположение на Георги Дамяново

Административно селото е център на едноименната община и е част от Област Монтана.

През селото преминава четвъртокласният републикански път 1024, а най-близките населени места са Илица, Гаврил Геново, Помеждин и Меляне.

Туризъм в селото

Селото разполага с един семеен хотел, предлагащ леглова база от 40 места. Хотелният комплекс предлага и ресторант, басейн, механа, джакузи и сауна.

Над Георги Дамяново започва изходен пункт за връх Копрен в Стара планина, а в местността има редица природни забележителности, които може да посетите.

Забележителности, които да видите

В центъра на селото се намира къщата-музей „Георги Дамянов“, в която се разкриват етапи от живота и кариерата на Дамянов.

Близо до селото се намира Лопушанският манастир Свети Йоан Предтеча. На мястото на сегашния манастир е имало такъв още през Средновековието, но през вековете той е бил разрушаван и изграждан наново. Последното възстановяване е било през Възраждането и манастирът е запазен и до ден днешен. Бил е едно от любимите места на великия български поет Иван Вазов.

На 4.5 км от Георги Дамяново се намира язовир Балова шума. Той е частен водоем и е разрешен за риболов, като във водите му са зарибени риби като шаран, сом и амур, а по бреговете му има условия за къмпинг.

Друг манастир в местността е Чипровският манастир Свети Иван Рилски, който се намира на около 8 км от Георги Дамяново и е разположен по долината на река Огоста. Манастирът е изграден през 10 век, а за периода от основаването си до днес е бил разрушаван шест пъти. Последното му възстановяване е през 1876 година, като е запазен и до днес. Манастирът е действащ и се състои от църква, триетажна кула с костница, гробище, монашеска обител и параклис с камбанария.

Ако искате да се разходите сред природата, на 11 км се намира Копренската екопътека. Тя започва от село Копиловци и е дълга близо 20 км. Пътеката води до връх Копрен в Стара планина и се преминава за около 5 часа.

Друга екопътека в местността е Деяница. Тя започва от град Чипровци и е много добре маркирана и различима. Пътеката преминава през редица красиви местности и полянки, водопади и извори.

В Чипровци може да посетите и църквата Свето Възнесение Христово. Намира се в центъра на града и се датира от Средновековието.

История на селото

За възникването на селото не се знае много, но предишното му е име е било Лопушна. Най-вероятно селището е възникнало в късното Средновековие или османския период. Има сведения, че негови жители са взели участие в Чипровското въстание през 1688 година.

След освобождението Лопушна става част от новосъздадената българска държава.

След Първата световна война в селото се засилва социалистическото движение и привържениците на БКП нарастват.

Селото се преименува през 1958 година, като е кръстено на българския комунистически деец Георги Дамянов. Той е бил, освен кмет на селото, също и секретар на районния партиен комитет.