Описание

Драчево е българско село, което се намира в югоизточната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 559 души.

Местоположение на селото

Административно е част от Община Средец и Област Бургас. Географски се намира в североизточните разклонения на планинския рид „Кара тепе“, който е част от Странджа планина.

До Драчево се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра преминава второкласният републикански път 79, свързващ Бургас с Елхово.

Най-близките населени места са Дебелт, Средец и Росеново.

Туризъм в Драчево и околността

Селото разполага с две къщи за гости, по-голямата от които предлага 20 места. Тя е разположена в най-високата част на Драчево, от която се разкрива невероятна гледка към близките гори и Странджа.

И двете къщи предлагат всички базови удобства, а екстрите включват басейн, голям двор, барбекю и механа.

Селото е прочуто и с изключително чистия си планински въздух, като дори често е сравнявано с Пампорово по този показател.

Забележителности около Драчево

На близо 6 км се намира изключително интересният Резерват за водни кончета. Той е разположен южно от Бургас, близо до друго село – Дебелт. Резерватът е заграден и силата му е през пролетта, когато могат да се наблюдават най-много водни кончета.

Близо до Дебелт може да посетите и още една забележителност, но този път историческа – античният римски град Деултум или каквото е останало от него. Руините на основания през 1 век, по времето на управлението на римския император Тит Флавий Веспасиан, град, ще ви разкрият живата история по нашите земи. От археологическите разкопки са открити няколко монетни съкровища и статуи, които са доказателство, че градът е бил много богат и най-вероятно е бил колония на свободни римски граждани, може би единствената такава по днешните български земи. В археологическата база в село Дебелт може да получите повече информация, а освен това там се провеждат беседи и се продават сувенири. В Историческия музей в Бургас може да видите и някои от откритите находки.

Язовир Мандра се намира на около 13 км от Драчево и ще ви очарова с красивата местност, в която се намира, и тишината, която ще ви предложи. Старото му име е Мадренското езеро и е част от 4-те Бургаски езера. Някога е било полусолено езеро, докато през 1963 година не се построява язовирна стена, която го превръща в сладководния язовир, който е днес, и която увеличава площта му около 4 пъти. Мандра предлага страхотни условия за риболов, а във водите му може да уловите риби като щука, шаран, каракуда, бабушка, червеноперка, костур, мряна, бяла риба и слънчевка.

История на селището

Драчево е сравнително ново селище, като възниква чак към 1840 година. Старото му име е Къркчалъ, което в превод от турски означава четиридесет драки. Селото е било изцяло турско, а земята около него е била владение на Осман бей, който се смята за основателя му. В годините до Освобождението в селото се заселват и българи, тъй като във фермите на Осман бей се търсили много работници.

След 1878 година голяма част от турското население се изселва и в Къркчалъ остават да живеят предимно българи, а в годините след това започват да се заселват и българи бежанци, най-вече от Източна Тракия.

През 1902-1903 година се изгражда хубава и масивна църква с една медна камбана. През 1930 година в селото се открива читалището „Изгрев“. Седем години по-късно се изгражда втори етаж на дотогавашното начално училище, основано през 1886 година, и вече то се превръща в прогимназия.

През 1934 година селото получава днешното си име – Драчево.