Описание на Искра

Искра е средноголямо българско село, което се намира в източната част на страната. Населението му е 384 души, според данните на ГРАО към 2015 година.

Селото има какво да предложи от гледна точка на туризъм и забележителности и е една страхотна опция за онези, които търсят усамотението, тишината и спокойствието за своята почивка.

Местоположение на селото – как да стигнем до него

В полите на Карнобатската котловина, заобиколено от Хисарските възвишения, ще откриете китното село Искра.

Намира се на леко хълмисто възвишение, а основната гледка на север е към южните склонове на Стара планина. На юг пък се виждат склоновете на Карнобатската планина. Около самото село преминава и малката живописна река Мочурица.

Административно селото се причислява към Община Карнобат и Област Бургас. До Искра се стига като се отклоните от първокласния републикански път 6, част от международната пътна мрежа E773, на 2-ата отбивка преди Карнобат.

Най-близките населени места са Огнен, Мъдрино, Терзийско, Венец, Вълчин и Карнобат.

Туризъм в Искра – какво да очакваме

Макар, че в този край най-развит е отрасълът на лозарството и овощарството (всички сме чували за прочутите ракии и вина от Карнобат), туризмът също е съществена част от икономическия живот на селото.

В Искра ще откриете две къщи за гости, и двете разполагащи с леглова база от 18 места. Къщите са с отличен интериор и екстериор, подходящи за семейни събирания и празнуване на поводи.

Селото е разположено на спокойно място и в същото време на комуникативно такова, като първокласният път 6 е само на няколко километра.

Искра ви дава перфектната възможност да се скриете от забързаното ежедневие и да подишате чист въздух сред полите на България.

Забележителности в и около селото – кое си заслужава да посетим

На около 5 километра южно от Искра ви съветваме да посетите останките от византийската крепост Маркели. Смята се, че е изградена през късната Античност от римляните.

Впоследствие е била използвана от славянски племена и от българите. Маркели е поредното доказателство за богата история, която страната ни притежава.

Задължително ви препоръчваме да посетите съседния Карнобат и етнографския музей в него. Музеят е разположен в къщата-музей на Димитър Полянов, която е и единствената съхранена къща от Възраждането от градски тип.

Музеят разполага с експозиции в три зали, които разкриват традиционната култура и бит на този български край. Периодът, който обхваща експозицията, е от Възраждането до първите десетилетия на 20 век.

Село Лозарево се намира на около 10 километра северно от Искра и в него също има забележителности, които заслужават вниманието ви.

Една такава е местната църква Свети Димитър, която е построена през 1858 година от прочутия български първомайстор Генчо Кънев. Външната архитектура на енорийската църква е от лаконичен тип.

През 1878 година църквата бива подпалена и ограбена от изтеглящи се османски войски, но веднага след Освобождението тя е реставрирана и приведена до първоначалния си вид.

История на селото

За съжаление няма почти никакви исторически източници, които да разказват за историята на село Искра.

В землището на селото е открита тракийска могила – една от най-големите в бургаска област. Това е едно от малкото доказателства за живот по тези земи.

Знае се, че до Освобождението (1878 г.) селото се е занимавало основно със земеделие и лозарство, с каквото до основна степен се занимава и днес.

След 1878 година Искра става част от автономната област в състава на Османската империя Източна Румелия. Едва след обявяването на Независимостта през 1908 година то става законна част от страната, заедно с цялата източнорумелийска област.