Описание

Конаре е българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му наброява 419 души, според данни на ГРАО към 2015 година.

Надморската височина на Конаре е 381 метра, а землището му се разпростира на площ от 39 741 квадратни километра.

Празникът на селото се провежда всяка година на 23 юни на централния площад в Конаре.

Къде се намира това село

Конаре се причислява към Община Гурково и Област Стара Загора. Намира се на границата между областите Стара Загора и Сливен.

Географски селото се явява крайната точка на Розовата долина на изток. Разположено е на южния склон на Стара планина.

През Конаре преминава третокласният републикански път 5007, свързващ Николаево с Твърдица.

Най-близките населени места са Гурково, Твърдица, Николаево, Димовци, Дворище и Нова Махала.

Какъв е туризмът в Конаре

Селото разполага с една къща за гости с максимален капацитет от 16 места. Къщата е добре оборудвана и приветлива. Разполага с пет самостоятелни стаи, външен басейн и обширна зелена площ.

Основният акцент в Конарския туризъм е природата. От една страна величествено се издига Стара планина, а от друга стои язовир Жребчево, който освен, че осигурява невероятна гледка за намиращите се в Конаре е и популярна дестинация за риболов.

Разходките тук са повече от задължителни, а около селото има много местности, в които може да го направите.

Чистият въздух също ще допринесе за по-доброто ви настроение и позитивните емоции.

Забележителности Конаре и околностите – на какво да обърнете внимание

В съседния град Твърдица, на около 6 километра от Конаре, може да посетите църквата Света Петка, позната и като Света Параскева.

Легендата гласи, че името на църквата идва от нейното местоположение – смята се, че е изградена върху мястото, на което мощите на Света Петка Епиватска престояват една нощ през 1238 година, по време на пренасянето им към Търново.

Самата църква е изградена през 1570 година, по време на османския период, а впоследствие в двора ѝ се отваря и килийно училище.

Разбира се, няма как да подминем язовир Жребчево, намиращ се на около 7 километра от селото. Язовирът е изграден в периода 1959-1966 година на река Тунджа.

Името на язовира идва от едноименното село, върху което е изграден. Той е популярно място и е подходящ както за плаване с лодка, така и за риболов.

На около 16 километра в района на Средна Стара планина може да изкачите високият 1536 метра връх Чумерна.

Това е най-високият връх в Елено-Твърдишкия дял на Стара планина. Северните склонове на Чумера са полегати и изпълнени с къси букови гори. Южните му склонове пък са дълги и прорязани от редица стръмнини и речни долини.

През самия връх Чумерна преминава Европейският туристически маршрут E3.

Какво ни разкрива историята на Конаре

Няма точни сведения нито за възникването на селото, нито за неговата история. Единствените догадки са базирани на следи от зидове в местността „Градището“, за които се предполага, че са останки от древния град Юленград/Уленград.

През 2017 година пък, западно от Конаре, археолози откриват античната вила „Рустика“.

До 1934 година името на селото е Конари, а през същата година то е преименувано на Княгиня Евдокия в чест на сестрата на цар Борис III. През 1947 година името му е върнато с лека промяна – Конаре.