Описание

Върбово е българско село, което се в северозападната част на страната, в подстъпите на Стара планина.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 94 души.

Местоположение на Върбово

Административно селото е част от Община Чупрене и Област Видин. Разположено е в областта на Предбалкана, близо до рида Ведерник, на надморска височина от 480 метра.

На 10 км се намира границата със Сърбия. До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Бостаните, Чупрене и Боровица.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с една къща за гости, която предлага леглова база от 6 места. Къщата предлага всички нужни удобства, както и екстри като барбекю, джакузи и сауна. Пред къщата има безплатен паркинг.

Селото е благоприятно за разходки, обиколки с велосипеди, а също и конна езда.

Забележителности, които трябва да видите

На около 8 км от Върбово се намира Белградчик и прочутите Белоградчишки скали. Скалите се разпростират на 30 км около града и се смята, че са се образували преди близо 230 милиона години.

В скалите се намира и пещерата Лепеница, разположена в местността Маркащница. Входната камера на пещерата е пресечена на два етажа, а формата е хоризонтална и отворена за навлизане навътре в земята. Изключително много наподобява Магурата. Смята се, че Лепеница е на около 8000 години.

Друга интересна местност край Белоградчик е Боровишкият светилищен комплекс, който представлява скално образувание. В района му са открити оброчни кръстове, както и магурски знаци, изваяни в скалите. Там се намира и скалата Боров камък.

На няколко километра се намират скалите над село Дъбравка, които са част от Белоградчишката верига. От скалите се открива уникална гледка към заобикалящата местност.

В Белоградчик може да посетите и Астрономическата обсерватория, която е една от двете обсерватории в страната, които принадлежат на Българската академия на науките, заедно с тази в Рожен. Обсерваторията съществува от 1961 година, когато е открита самостоятелно, а през 1976 година става част от БАН.

На близо 10 км от Върбово се намира водопадът Бела Вода, който е по поречието на река Стакевска. Висок е близо 15 метра и има два водни пада. Водопадът е част от екомаршрут и е леснодостъпен.

Още една забележителност, която може да посетите, е пещерата Венеца, която е разположена в покрайнините на Стара планина, на 12 км от Върбово. Тя е дълга близо 200 метра и е разпределена в 5 зали. В нея има изключително красиви калцитни образувания. Отворена е за посетители.

История на селото

Няма сведения за възникването на населеното място, но се предполага че това се случва през османския период. Първото свидетелство за селото е през 1688 година, когато негови жители вземат участие в Чипровското въстание.

Подобно на всяко село, разположено в Балкана, Върбово също се превръща в средище на хайдути, войводи и революционери.

Жители на Върбово участват и във въстанието от 1850 година, познато като Видинско или Белоградчишко въстание, насочено срещу обявения Танзимат от султана на Османската империя Абдул Меджид I. Един жител на селото е участник и в Ботевата чета по време на Априлското въстание през 1876 година.

След освобождението Върбово преминава към новосъздаденото Княжество България.