Крушунски водопадиАко искате да посетите едно по едно всички най-красиви кътчета в България, трябва да сте на ясно, че ви очаква доста път, защото, макар и малка, страната ни е доста богата на природни забележителности с най-различен характер и произход.

Като начало, можете да се насочите към околностите на малкото градче Летница, където сякаш природата е дала всичко от себе си, искайки да ви накара да загубите ума и дума пред нейното очарование.

Тук, на 8 километра от града, в пределите на природен парк Маарата, ще попаднете на прелестните Крушунски водопади. Макар че далеч не са сред най-високите в България, те са без капчица съмнение са най-красиви не само в страната, но и в Европа като цяло.

Пристигайки на мястото, те мигновено ще ви пленяват със своето очарование и с елегантния начин, по който се приплъзват по стъпаловидните и заоблени от природните стихии скали.

Макар че в най-високата си част достигат едва 15 метра, което звучи скромно на фона на спускащото се 124,5 метра Райско пръскало например, Крушунските водопади образуват най-голямата по площ и внушителна като ефект каскада на територията на България.

Кристално чистата студена вода пада ефирно, образувайки прозрачни като дантела многобройни речни завеси. На места се формират скални корита, които имат изключителен изумруден цвят.

Понякога, чудейки се как природата създава подобна прелест, трудно можем да си представим мащабите на времето, което един подобен проект отнема. Счита се, че за да добие този вид, в който я виждаме днес, каскадата е ваяла релеф в скалите приблизително около 120 милиона години. Това на практика означава, че тя е съществувала тук не само преди раждането на първия човек, но дори и преди да се появят първите динозаври.

Цялостната картина, която създават, въздейства успокояващо и отпускащо върху психиката. Това ги прави привлекателно място за кратка почивка през уикенда, когато тихата иначе околност, се изпълва с шум и глъчка от прииждащите многобройни туристи.

Вълшебство в зелено през пролетта

Красотата струи от Крушунските водопади по всяко едно време от годината, тъй като тук всеки сезон пристига със своето уникално и неповторимо усещане. Въпреки това, късната пролет, особено втората половина на месец май, очевидно съчетава цялото очарование на природата на едно място.

Тъй като местността е покрита с широколистни видове, през този сезон растителността точно се е разлистила. Все още малките зелени листенца точно по това време изглеждат най-свежи и носят оптимистично усещане, произлизащо от зараждането на новия живот.

Температурата на въздуха по това време също е оптимално добра, като по обяд термометрите показват приятните 24 – 25 градуса на сянка. На фона на безумните летни горещини, които започват още през юни и понякога продължават чак до септември, времето през май е истинско удоволствие за сетивата.

Ледена приказка през зимата

Макар и пролетта да е най-привлекателното време, в което да посетите водопадите, това райско кътче може да ви спечели с нещо различно през всеки един момент от годината.

Така например, зимните месеци са студени и доста често се образува пухкава снежна покривка. Заради разположението си в дълбоко врязана между околните хълмове долина, обаче, зимният студ е много лесен за понасяне.

Ако имате късмет и попаднете на снежно време, тогава по-добре бъдете готови да снимате, защото гледката е трудна за описване с думи. Обикновено пухкавата бяла настилка стига до самата вода, която от своя страна рядко замръзва и ако се случи, това е само частично.

Обикновено замръзват единствено стичащите се по скалите по-тънки струи, образувайки фина ледена решетка с дълги до няколко метра висулки. Температурите падат под нулата през нощта, но денем достигат и до 3 – 4 градуса, така че фините ледени пръчици лесно започват да се чупят.

Злато през есента

Кришунските водопади са прекрасни и през есента. Тогава околността се покрива постепенно с килим от опадали листа. Това е финалът на един кратък период през ноември, в който всичко в рамките на няколко дни преминава през една неописуема феерия от златисто, бежово, жълто, оранжево, кафяво и червено.

Единственият недостатък е, че е трудно да се предвиди кога точно ще се случи това, тъй като времето всяка година е различно. Ето защо, ако планирате почивката си от твърде рано, има вероятност да изпуснете тази най-красива част от угасващия есенен сезон.

Лято пълно с живот

Околността на Крушунските водопади е горда със своето внушително разнообразие от растителни видове. Специфичният микроклимат в клисурата, наличието на достатъчно влага и изобилие от слънчева светлина, заедно правят средата много подходяща за процъфтяването на местната флора.

Недостатък на този сезон са непоносимите горещини, които често повишават температурата до около 40 градуса. Ето защо, ако искате да се насладите на биоразнообразието през лятото, тогава най-добре би било да се възползвате от часовете рано сутрин или през по-приятните късни следобеди.

Местоположение

Най-големият недостатък на Крушунските водопади от гледна точка на туристите, това е сравнителната им отдалеченост от всеки един по-голям градски център. Те са разположени на голямо разстояние от София, Варна, Пловдив и Бургас, което изисква добра планировка при пътуване на жителите на големите градове.

Намират се в Западния Предбалкан, попадайки в триъгълника между Плевен, Ловеч и Велико Търново. Надморската им височина е малка, като на практика изцяло лежат под границата от 300 метра.

Тъй като се спускат през тясна долина, заобиколена от не много високи хълмове, те биха били изключително трудни за откриване ако не се следят внимателно указателните табели, сочещи мястото.

Как да стигнем до там

До Крушунските водопади се стига през близкото село Крушуна, област Ловеч. То е разположено на пешеходно разстояние от тази уникална забележителност, като отстои на едва няколко стотин метра от нея.

Иначе, до самото село най-лесно се стига със собствен транспорт, тъй като дори и през най-натоварените месеци, автобусите, които идват до тук, са със силно разреден график.

Ако желаете да пътувате с влак, има удобни маршрути от Варна и София, но те водят към град Левски. Макар и сравнително близък, той все пак се намира на петнайсетина километра от село Крушуна.

Друга алтернатива за онези, които не разполагат със собствен автомобил, това е възможността да се включат към някоя организирана екскурзия до мястото. Такива се откриват сравнително лесно, а и цените не са никак високи.

Многобройни забележителности в близост

Веднъж достигнали до Крушунските водопади, ще имате възможността да се докоснете не само до техния магнетизъм, но и до чара на многобройните исторически градчета в околността.

Не далеч от тук се намират важни исторически центрове, каквито са Троян и Априлци. Използвайте пътуването за да се потопите в тяхната историческа атмосфера, защото така удоволствието от екскурзията ще бъде пълно.