Загражденски водопади

Загражденските водопади са известна туристическа природна забележителност, която се състои от няколко неземно красиви водопада. Козарника, както и Чистилището, представляват най-голям интерес за туристите, тъй като са съответно най-големи и зрелищни от всички в района.

Разположени са в живописна местност, където сред светли на цвят скали и гъсти гори ледената вода търси своя път към равнините на север от родопите. Водопадите са сгушени сред девствени гори, където широколистни и иглолистни видове съжителстват хармонично и необезпокоявани от човека.

 

Местоположение

Загражденските водопади се намират в сърцето на Родопите, на височина приблизително около 1300 метра. Те са разположени в района на село Загражден, в рамките на община Баните.

Ще ги откриете на границата между източния и западния дял на планината, като пътят към тях поема на югоизток от Пловдив. Когато достигнете до Асеновград, вие вече сте изминали половината разстояние до тази изключителна природна забележителност, но едва тук започва истинското приключение.

В района на водопадите ще откриете множество места, които представляват интерес за туристите, а в непосредствена близост до тях има няколко доста популярни места, които си струва да посетите, дори и ако само преминавате през този наистина много красив район.

Това са популярното село Белица, което доби славата си около мечките, както и прословутата Кръстова гора, на която вярващите често придават мистични свойства и за която казват, че може да изцери всеки.

Достъпност

Загражденските водопади са описвани като много лесно достъпни, дори и от хора, които не са привикнали към много движение и физическа активност. До тях се стига по много добре поддържана и изключително живописна туристическа пътека. Тя е известна под името Загражденска пътека и преминава през места, за които се казва, че са сред най-красивите в границите на Родопа планина.

Директно до мястото няма как да се стигне с автомобил, но за сметка на това, пътят до там е много лек и приятен за вървене. На практика, няма начин да се отклоните от правилния път, защото еко-пътеката, която води директно до водопадите, всъщност започва от село Загражден и с малки извивки и изключения, достига право там, където и вие искате да отидете.

Облекло и екипировка

Загражденските водопади са наистина много атрактивно място, което обаче, за да бъде видяно в пълния му потенциал, трябва да се посети през определени периоди от годината.

Подходящото облекло за да дойдете до мястото трябва да бъде удобно и от естествени материали, които да позволяват на кожата да диша. Това ще ви даде възможност да се насладите на красотата, но и да се чувствате удобно и комфортно по пътя.

Обувките са важна част от екипировката. Те трябва да са много удобни и комфортни, като в това число трябва да добавим и издръжливи. Представете си, че носите нещо, което ви предаде на половината път насред гората. Това би било крайно неприятно и ще затрудни прибирането ви обратно.

Добре е да сте с дълги панталони, даже и ако е топло. Ако все пак изберете къси летни панталони, имайте предвид, че по такива места можете да хванете кърлежи. Малките пакостници стоят и чакат сгоден случай по храстите край пътя, надявайки се да се докопат до вас.

Пътеките са едно от най-предпочитаните за кърлежите места, тъй като те знаят, че точно на тези места има най-голяма вероятност да се прикачат към човек или животно, докато те преминават по пътя.

Рискове

Макар и еко-пътеката, която води към Загражденските водопади да е доста безопасна, тя все пак може да донесе известни рискове. Работата е там, че районът е известен със своите диви животни. И ако богатата фауна е нещо, с което трябва да сме изключително горди, все пак се налага да бъдем и малко по-внимателни с дивите горски обитатели.

Районът има доста вълци, лисици и чакали, които обикновено се страхуват от хората и бягат навътре в гората щом чуят човешки глас или стъпки, но все пак понякога при уплаха животните могат да реагират неочаквано и да проявят агресия.

Тук има и не малка популация от мечки, което е гордостта на целия район. Този толкова ценен и застрашен вид, обаче, по-добре да не се доближава, защото все пак това е един от най-едрите хищници в Европа и трябва да се проявява изключително внимание.

Сред рисковете при подобни приключения сред природата трябва да отбележим това, че винаги има опасност да случите на наистина лошо време, което да ви хване неподготвени. По тази причина, при пътуване в планината винаги се информирайте подробно какво време се очаква.

Дори и при най-малките рискове е добре да отложите за друг момент, в който времето ще е по-подходящо и когато не се очаква влошаване. Носете си за всеки случай връхна дреха и не забравяйте да сложите в раницата си дъждобран. Това може да ви помогне при наистина лошо време.

Кога да ги посетим

. Тогава топенето на снеговете се съчетава с пролетните валежи, които заедно допринасят за пълноводието не само на водопадите, но и на всички реки в тази екологично чиста местност.

Съответно, най-добри са месеците април, май и юни, защото през март на тази надморска височина зимата все още няма намерение да си заминава. Юни успява да съчетае все още пролетното по своя характер пълноводие с температури, които все повече се доближават до лятото.

Месеците юли и август също са много приятни, но това е заради топлото време в района. Да не забравяме, обаче, че именно по-високите температури носят и съответното засушаване. Това, от своя страна, води до почти пълно пресъхване на водопада.

Есента се опитва да доближи по отношение на пълноводието пролетните месеци, но все пак не успява напълно. Освен това, през този сезон и условията са малко по-непредвидими. Възможни са бързи промени във времето, понижение на температурите, чести и продължителни валежи и други подобни.

Зимата не е много препоръчителна като сезон за разходки. Тук зимите са сурови, температурите са ниски, а снеговалежите могат напълно да затрупат пътеката, която води към Загражденските водопади. По този начин, дори и ако е смятана за напълно безопасна, тя лесно може да покаже лошия си характер.

По пътя към водопадите се преминава през многобройни дървени мостчета над буйната планинска река. Ако някъде по тях има някакви проблеми, пропадания и други подобни, те лесно могат да останат незабелязани.