Описание

Гроздьово е българско село, което се намира в източната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 2 446 души, което го прави едно от най-големите села в своята област.

Старото име на селото е Раковец, а настоящето име идва от местния партизанин и командир на отряд „Народна дума“ Гроздьо Желев.

Местоположение на Гроздьово

Административно селото е част от Община Долни чифлик и Област Варна. Разположено е на десния бряг на река Камчия.

През селото преминава третокласният републикански път 904, а най-близките населени места са Нова Шипка, Бързица, Дъбравино, Горен чифлик и Цонево.

Туризъм в селото

Гроздьово разполага с два хотелски комплекса, по-големият от които предлага 60 места. Той е изключително разнообразен в това, което предлага, като в комплекса може да избирате между 5 апартамента, 3 малки семейни вили, голяма фамилна къща с 4 двойни стаи, малка фамилна къща с 3 стаи, както и апартамент със собствена механа и камина.

Отделно комплексът предлага ресторант, конферентна зала, както и многофункционално игрище с площадки за волейбол, футбол и баскетбол.

Гората Шерба, която се намира близо до комплекса, е изключително красиво и богато на всякакви дивечи място, сред които благородни елени, сърни, диви свине, лопатари и муфлони.

Река Камчия предлага и отлични условия за риболов.

Забележителности в Гроздьово и местността

На около 11 км се намира язовир Цонево, разположен край едноименното село. Изграден е през 1974 година и е проектиран за водоснабдителните и напоителните нужди на региона. Впоследствие се използва и за отдих и риболов, а във водите му виреят риби като шаран, бял амур, толстолоб, сом и костур.

Друга забележителност наблизо е древния град Провадия-Солницата. Археолозите го датират отпреди близо 6500 години, което го прави най-древният открит град в Европа. Смята се, че е съществувал между 4700 и 4200 година преди новата ера, което го прави с около 1500 години по-стар от Микенската цивилизация. Селището се е занимавало предимно с производство на сол, като за целта са изварявали вода от местен извор и са произвеждали тухли от сол, които са се използвали за съхраняване на месо. В днешно време са открити единствено останки от къщи на два етажа и няколко изкопа.

На 15 км от Гроздьово може да посетите Рояшкия скален манастир. Той представлява тракийско светилище, а през средновековието е бил превърнат в християнска монашеска обител. И до ден днешен са запазени автентични надписи, в които са записани и имената на българските владетели Иван Александър и Михаил Асен.

История на селището

Няма точни сведения за възникването на селото, но се знае че името му през османския период е Кьопрю кьой. Жителите му се занимавали предимно със земеделие, животновъдство и риболов.

След освобождението селото става част от новата българска държава, а името му е променено на българското Раковец.

В селото има паметник на загиналите войни в Руско-турската война от 1828-1829 година, на който са изобразени и ликовете на генералите на руската армия по това време Иван Дибич и Фьодор Ридигер. Паметникът е издигнат на място, на което се предполага, че са погребани 400 руски войници.

През 1950 година в селото се издига друг паметник – този на командира на партизанската чета „Народна дума“ Гроздьо Желев, а името на селото се преименува в негова чест.