Описание на Златна панега

Златна панега е село в България, което се намира в централната част на страната. Населението му наброява 888 души, според статистиките на ГРАО към 2015 година.

Селото е прочуто с намиращия се в него циментов завод, който е вторият по големина в страната, както и с втория по големина карстов извор в България.

Освен това Златна панега е сериозен транзитен маршрут, тъй като пътят за магистрала „Хемус“ през Ябланица минава от там.

Местоположение – къде се намира и как да стигнем до там

Административно селото се причислява към Община Ябланица и Област Ловеч. Географски то е разположено в подстъпите на Стара планина и по-конкретно в Предбалкана.

През селото преминава първокласният републикански път 3, част от международната пътна мрежа E83. Другата основна пътна артерия е третокласният път 103, който свързва Мездра с първокласния път 4.

Най-близките населени места са Брестница, Голяма Брестница, Орешене, Добревци, Румянцево и Ябланица.

Какъв вид туризъм предлага Златна панега

В селото ще откриете една къща за гости с леглова база от 19 места. Къщата предлага четири самостоятелни стаи, чардак с уникална гледка, напълно обзаведена кухня, кът за хранене с всички необходими приборит, както и изба с каменни стени.

В допълнение има външен навес с огнище, котлон, мивка и кафе машина.

Къщата за гости разполага и с редица екстри като открит басейн, парна баня и сауна, салон за масаж, хидромасажна вана, както и детски кът.

Около селото има възможност за разходки, излети, пикници и разбира се, посещение на прочутия карстов извор.

Забележителности, които ще останат в спомените ви

Карстовият извор Златна панега, носещ името на селото, се намира в покрайнините му. Температурата на водата в извора е между 8 и 15 градуса.

Цветът на водата е синьозелен и е предизвикан от калциевия карбонат, който е разтворен в нея. Това му лепва и прякора „Синилото“, който се използва предимно от местните жители.

Водата на извора е прочута и още от дълбока древност до наши дни се смята за лековита.

На около 4 километра може да отскочите до място, което със сигурност вашите деца ще обикнат, а това е фермата Сините щрауси. В нея се отглеждат щрауси, но освен това и други животни като декоративни зайци и сърни.

Вие и вашите малчугани ще можете да се запознаете от пръв поглед с живота на тези животинки, като разбира се основният акцент се поставя върху щраусите и техният начин на живот.

Фермата ще ви разкрие и какви продукти се получават от щраусите – пера, кожи, яйца и месо. Мини-музеят на щрауса пък разкрива по интересен и любопитен за малките начин всичко за тези пернати създания.

В радиус от около още 10 км може да отскочите до пещерата Съева дупка, язовирите Тодоричене и Добревци, както и геопаркът Искър-Панега.

История на Златна панега

Историята на това селище не е особено богата, или поне сведенията на историците са много оскъдни, за да могат да твърдят другояче.

За първи път селото се споменава в данъчен регистър на Османската империя от 1430 година под името Банега. През 18 век селището се нарича Панег.

Местните с гордост твърдят, че националният герой и революционер Васил Левски е имал краткотраен престой в местния хан през 1871 година.

Новата история на Златна панега е свързана основно с две неща – циментовият завод, който е отговорен за повече от половината заетост в селото, както и прочутия филм „Златната река“, създаден по сценария на родения в Златна панега писател Георги Богданов, в който се разказва за времето на социалистическия период в тази част на България.