Описание на селото

Кошов е малко българско село, което се намира в северната част на страната. Населението му наброява едва 315 души, според статистиките на ГРАО за 2015 година.

Надморската височина на Кошов е сравнително малка – 89 метра, а това се дължи основно на местоположението на селото в района на Дунавската равнина.

Землището на Кошов се простира на площ от 29,561 квадратни километра.

Селото е привлекателно със своята красива природа, страхотни скални пещери наблизо, както и със старите си къщи, които са отлично поддържани за възрастта си.

Какво е точното местоположение на Кошов

Административно селото е част от Община Иваново и Област Русе. Географски то е разположено в равнинен район, като в същото време в околността има и няколко скалисти местности.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който само на няколко километра на запад се свързва с третокласния път 501.

Най-близките населени места са Иваново, Божичен, Табачка, Червен, Красен, Нисово и Щръклево.

Туризъм в Кошов – къде и какво

Селото разполага с две къщи за гости и един голям семеен хотел, който разполага с леглова база от 45 места.

Кошов е едно от местата в Северна България, които разполага с някакви хълмисти местности и това придава изключителна привлекателност за туристите, търсещи подходящо място за еко и планински туризъм.

В същото време река Дунав е на по-малко от 30 минути с автомобил и това предлага допълнителна възможност за туризъм за посетителите на селото.

Кошов определено е едно от селата, които си заслужават и тук може да направите незабравими семейни събирания, сватби, рождени дни или пък фирмени тиймбилдинги.

Кои забележителности около селото си заслужават вниманието

Само на 2.5 км от Кошов се намира скалният манастирски комплекс Грамовец. Разположен на левия бряг на река Черни Лом, в скалния манастир може да видите няколко изкуствени пещери създадени още в Древността.

От основата на скалата пък стартира екопътека, по която може да се разходите местността.

Малко по-далеч, на около 4 км, ви очаква още един интересен скален комплекс – Ивановските скални църкви. Те се отличават с отлично запазените скални стенописи, както и с интересна разклонена мрежа от скални килии, параклиси и църкви.

Смята се, че скалният манастир Свети Архангел Михаел е основан в началото на 13 век от монах Йоаким.

Стенната живопис, която е запазена в манастирските храмове, се датира от 13-14 век и представя развитието на два живописни стила в тогавашна България – Палеологовия и Комниновия.

На около 5 километра от Кошов може да посетите един от най-важните и значими български градове през Втората българска държава – Крепостта Червен, ситуирана в близост до едноименното село.

През втората половина на 14 век територията на крепостта надхвърля 1 квадратен километър, което за онези времена е внушително.

Крепостта има добре откроена градоустройствена структура, която включва здраво укрепени вътрешен и външен град.

Червен е уникална не само поради факта, че е много добре запазена, но и поради факта, че е значим археологически обект, благодарение на който имаме възможност да научим много повече за българската средновековна история и култура.

История на селото в няколко изречения

Смята се, че Кошов е древно селище. Една от причините за тези твърдения е фактът, че селото се намира по древен път, който води до крепостта Червен.

Това води до логическия извод, че селото е съществувало през епохата на Средновековието и е било стратегическо място, за да бъде прокаран път през него.

Доказателства за живот преди Средновековието също има – траките оставят предостатъчно паметници, както римляните и славяните след тях.

В епохата на Второто българско царство този регион е стратегически важен за българската държава, като крепостта Червен е втора по значение след престолния град Търново.

От този период са и многобройните скални манастири, жилища и параклиси. Те са били използвани като убежище и отшелнически килии по време на османските набези в средата и края на 14 век.

Смята се, че днешните жители на Кошов са наследници на старо мизийско население, което се заселва в този регион към 1430 година. В султански регистър от 1431 година се споменава за населено място с името Кошова.

В друг документ от 1591 година пък се споменава за село Кошови. Османски документ от 1734 година отбелязва днешното име на селото – Кошов.

След Освобождението на България (1878 г.) селото попада в пределите на новосъздадената българска държава.

В днешно време Кошов се развива като любопитна туристическа дестинация, която привлича немалък брой туристи на годишна база.