Полска СкакавицаПолска Скакавица е водопад в Югозападна България. Той е със средна за нашата страна височина, а местоположението му по-скоро е изолирано и уединено, макар и разположен на по-малко от два часа път от София. Има вид, който по-скоро напомня за водопад в тропическа дъждовна гора, отколкото за нещо, което типично се среща по нашите ширини. Привлича много туристи, особено през топлите месеци от годината.

Рай сред дивата природа

Полска Скакавица е истински рай сред дивата природа. Водопадът напомня на онези приключенски филми, в които главните герои се впускат в познавателни мисии дълбоко в джунглата.

Разликата е, че тук не сте в Амазония, а на съвсем кратко разстояние с кола от София. Причината за този специфичен ефект, който Полска Скакавица създава, се дължи на начина, по който водата се спуска през гората.

Водните струи сякаш идват от различни посоки и изглеждат така, като че се процеждат през самите скали. Падайки на ефирни тънки струи, водата формира ефект, наподобяващ на прозрачна дантелена завеса, а буйната зеленина сякаш изниква от всички страни.

Големина

Водопадът Полска Скакавица е среден по големина. Той се спуска от височина 70 метра, което би следвало да му придаде зрелищност и величие. Вместо това, обаче, той изглежда по-скоро нереален, мистериозен и екзотичен, тъй като височината му някак не изглежда толкова голяма.

Причината е, че той се процежда през твърде много зеленина, която оптически го прави да изглежда така сякаш е далеч по-малък. Разбиването на водата в скалите е другата причина, поради която водопадът изглежда оптически по-малък.

Просто водата образува облак от пръски, които се стелят над доста по-голяма площ в околността, отколкото ако просто се стичаше към бездната, както е на много други места.

Местоположение

Полска Скакавица се намира в област Кюстендил, на малко повече от час и половина път с автомобил извън София, посока югозапад. Реално погледнато, ⅓ от времето, в което ще прекарате зад волана, ще бъде на трудните за преминаване черни пътеки преди да достигнат до самото място.

Разположен е в не много високата, но по-трудно проходима Земенска планина, която на запад продължава към Сърбия. Излива водите си в река Струма, като се спуска по нейните западни брегове. Надморската му височина е около 700 метра.

Достъпност

Макар че от столицата го делят по-малко от 60 километра в права посока, той, както вече споменахме, се счита за сравнително трудно достъпен. Причината за това е планинският терен, както и липсата на улесняваща пътуването инфраструктура в района.

Колкото повече се приближавате към мястото, толкова по-неразвита става инфраструктурата, като малко преди да достигнете заветната цел, пътят преминава в черна пътека. Достъпността зависи и от сезона, като през есенно-зимния период тя значително намалява.

Кога да го посетим

За да видите водопада по начина, по който ви го представяме и за да се създаде това мистично тропическо усещане, има едно много важно условие. То е да посетите мястото в момент, в който има възможно най-буйна растителност, защото иначе ще се загуби голяма част от неговото очарование.

Поради тази причина, най-доброто време за туризъм тук е през месеците юни и юли, тъй като именно тогава природата е най-пищна. Ако имате възможност да избирате, юни е по-добрата възможност, защото тогава и водопадът е по-буен, което се дължи на пролетните валежи.

Единственият недостатък са високите температури през летните месеци от годината. Тук не е изключено термометрите да покажат и над 40 градуса, което макар и рядкост, може да провали плановете ви да се насладите на дивата природа.

Ето защо, пътувайки през тази част от годината, най-добре би било да се ориентирате към най-ранните утринни часове или пък да се възползвате от следобедната прохлада.

Пътуване през други сезони

Мястото има своето очарование през всички сезони. Разбира се, края на пролетта и лятото природата е в своята връхна точка, но това не означава, че и през останалата част от годината няма да имате своите прекрасни моменти тук.

През зимата

Макар че през зимата това място е изключително трудно достъпно, все пак то може да ви накара да се влюбите в него до полуда. Обикновено околността се покрива с много пухкава и дебела снежна покривка. За тази част от България може да се каже, че обикновено зимата е много по-мека, но за сметка на това по-голямата надморска височина изиграва своята роля.

Ето защо в повечето случаи районът е снежно бял, което значи, че ще се насладите на истинска зима. Ако имате още малко повече късмет, Полска Скакавица ще е замръзнал и тогава ще видите истинска зимна приказка, която ще ви откъсне от реалността напълно.

Обикновено, водата замръзва на много издължени и тънки висулки, които наподобяват на фино оформена решетка. Те се спускат понякога с метри, напомняйки на своеобразна ледена скулптура.

През есента

Есента тук предлага една изключителна феерия от цветове, защото околността е покрита с предимно широколистна растителност. Това означава, че през този угасващ сезон ще можете да се порадвате на топлината на всички ярки нюанси на оранжево, червено и жълто, които неудържимо преливат от един в друг, образувайки трудна за описание палитра от багри. Недостатък е, че огнените цветове радват окото само в продължение на една до две седмици, след което всички растения губят листата си.

Особен случай

Водопадът Полска Скакавица е уникален случай, който няма как да не споменем, пък било то и на кратко. Той се отличава с това, че неговите води имат изключително високо съдържание на варовик. На пръв поглед, в това няма нищо странно. Интересното, обаче, е това, че именно поради тази причина, той по един много странен начин увеличава своята височина.

Година след година, в резултат от варовиковите отлагания, той става все по-висок, което го прави единствен по рода си в България. Характерно за всички останали водопади не само в страната, а и в света като цяло, е това, че с времето течащата вода предизвиква ерозионни процеси, което води до постепенно смаляване на височината им. Именно това прави този случай уникален, тъй като тук процесите сякаш протичат в обратна посока.

Отсядане в близост

Ако искате да отседнете в близост до водопада, тогава можете да останете малко разочаровани от избора на възможности. Докато наоколо могат да се намерят къщи за гости, то изборът на хотели е сравнително много малък. Повечето от възможностите са свързани с град Кюстендил, който е отдалечен на петнайсетина километра от това място.