Описание

Бракница е българско село, което се намира в северната част на страната. Населението му е 57 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Селото има полупланински характер. Населението му е почти изцяло християнско.

Местоположение на Бракница

Административно е част от Община Попово и Област Търговище. До него се стига по третокласен републикански път, а най-близките населени места са Горица, Манастирица и Славяново. През селото преминава и река Голяма река, а самата Бракница е разположена от двете страни на реката.

Туризъм в селото и наоколо

Селото разполага с една къща за гости, в която има 4 места. Намира се в края на селото и от нея се открива невероятна гледка към околностите и планинските склонове. Къщата разполага с модерно оборудване и удобства, като в същото време предлага чист въздух и тишина сред природата.

Селото се намира близо до редица забележителности, а дори една разходка из него или намиращата се наблизо планина може да ви остави незабравими спомени.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намира водопадът Пиринешки джендем. Извисява се на 34 метра и е изключително живописен. Той е и най-високият в района. Маршрутът до него е труднопроходим и изисква опит и подготовка. Край водопада е изградена беседка.

Друг водопад, който може а посетите, е Златният водопад, разположен до село Иванча, на 6 км от Бракница. Висок е близо 15 метра и е кръстен на цвета на скалите, по които се стича. До водопада се стига по черен път, който е най-подходящ за преминаване пеша.

По пътя Попово-Бяла се намира късната римска крепост Ковачевско кале. Датирана е от 4 век. Край крепостта преминава река Ковачевски и един от притоците ѝ. Обявена е за паметник на културата.

На 14 км от Бракница се намира ландшафтният парк Малка България, разположен между разклона за село Кесарево и отбивката за село Железарци. В парка са обособени места за пикник и за приготвяне на барбекю, а природните му забележителности предлагат фантастична възможност за разходка сред природата и незабравими преживявания.

По поречието на Голямата река се намира и язовир Ястребино. Изграден е през 1964 година, а функцията му е да напоява земеделските земи в околността и да снабдява околните населени места с питейна вода. Край язовира са обособени плажни ивици, които предоставят възможност за къмпинг и палатков лагер, а водите на язовира са подходящи за риболов. В него са зарибени речен кефал, толстолоб, каракуда, шаран и бяла риба.

Близо до село Гагово се намира тракийската Гаговска гробница. Датира се от 4-3 век преди Христа и е част от некропол. Към момента има статут на национален паметник на културата.

На 26 км от Бракница се намира средновековният Крепчански скален манастир. Изсечен е във варовикови скали, в които има и два старобългарски надписа. В манастира има църква, църква-гробница и килии, като всичко е разположено на три етажа.

История на селището

За първи път селото се споменава през 1573 година в османски данъчен регистър. Според различни предания, настоящето местоположение на селото е различно от тогавашното, като се смята, че то е било изгорено и изоставено. От там идва и името му Бракница (Брак кьой) – бракувано и изоставено. След това жителите му се заселват на мястото на днешното селище.

До освобождението Бракница е с изцяло турско население, след което почти всичките му жители се изселват в Анадола. На тяхно място идват български заселници балканджии.

След освобождението селото става част от новосъздаденото българско княжество. През 1901 година в него се изгражда църква, която е осветена. В Бракница е имало и стара джамия, която бива съборена.

В днешно време селото е с изцяло българско население.