Описание

Дрента е българско село, което се намира в централната част на страната, в склоновете на Стара планина.

Според данните на ГРАО към 2015 година, населението на селото е едва 69 души.

Местоположение на Дрента

Административно селото попада в територията на Община Елена и Област Велико Търново.

Географски се намира в централна Стара планина по поречието на река Веселина. Около него се издигат върховете Буторски чукар, Главите и Божура. Особеност на селото е, че е продълговато с дължина от 10 км.

До Дрента се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките му населени места са Пейковци, Горни край, Добревци и Баждари.

Туризъм

Селото разполага с един семеен хотел, с леглова база от 28 места, и една къща за гости с 12 места. Хотелът е изключително просторен и разполага с три етажа и десет стаи. Дворът му също е голям и има възможност дори за колоездене. На няколко километра се намира и изворна минерална вода.

Селото е с изключително чист въздух, което се обуславя от местоположението му сред склоновете на Еленския балкан.

Наблизо се намира и река Веселина, чийто води са подходящи за любителски риболов.

Забележителности в Дрента и местността

На около 8 км от Дрента, в околностите на село Багалевци, може да откриете огромно изсъхнало старо дърво, което местните наричат „Слона“. То е от вида летен дъб, височината му е 23 метра, а дебелината на стъблото е близо 8 метра. Смята се, че дървото е на около 1 300 години.

На 11 км се намира и язовир Йовковци, който е един от най-големите язовири в България. Той е изграден на река Веселика и е кръстен на едноименното село, върху което е изграден, след като самото то е било разрушено. В язовира може да плавате с лодка, а до него има възможност за къмпинг. Водите на Йовковци са зарибени с над 10 вида риби, което дава възможност за риболов.

Близо до село Усои, на 10 км от Дрента, се намира скалният феномен Марков камък. Според легендата самият Крали Марко е преместил камъка, тъй като тя пречила на пътя му.

До Марков камък може да стигнете през екопътеката Раюв камък. Тя започва от град Елена и продължава към прохода между Елена и Твърдица. След това трябва да изкачите планински рид и така стигате Марков камък.

И разбира се, намиращият се 14 км възрожденски град Елена предлага десетки забележителности и невероятни места, които да посетите, като например:

  • Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата;
  • Местният музей по палеонтология;
  • Попниколовата къща;
  • Къщата-музей Иларион Макариополски и много други.

История на селището

Не се знае кога точно е възникнало днешното село, но се предполага, че това се случва някъде към края на 12 век, около началото на Второто българско царство (1185 г.). Най-старата махала в селото е Добревци, за която се смята че е основана от болярина Добри.

През епохата на Възраждането Дрента е била лагер и честа спирка за четите на Панайот Волове, Хаджи Димитър и Филип Тотю, който дори е имал родствена връзка в селото.

След Освобождението селото влиза в състава на новосъздаденото Княжество България, но този период маркира и началото на намаляването на населението му, тъй като голяма част от хората започват да слизат и да се заселват в по-равнинните села в околността, като Стрелец, Горски Горен Тръмбеш и Ново Градище.