Водопад Пенчовско пръскалоПенчовското пръскало се смята за един от най-популярните водопади в България, но тази слава е малко неподплатена, защото малцина са успели да стигнат до него. Той може и да е известен с красотата си, но най-вероятно повечето хора никога няма да го видят с очите си лично, тъй като се намира на трудно достъпна местност, високо в планината.

Славата му се дължи на разказите на малцината късметлии, които са имали търпението и физическата подготовка да додрапат до тук след часове преход през трудни за преминаване терени и гъсти гори.

Ако, обаче, все пак сте се заредили с достатъчно увереност за да поемете на дългия път през Национален парк Централен Балкан, усилията ви ще се наградят неимоверно. Ще можете да се насладите не само на неговата изключителна красота, но и ще преживеете едно приключение, което ще бъде изпълнено с всякакви вълнуващи преживявания.

Местоположение

Пенчовското пръскало, или както още е известен като Пенчовски водопад, попада в централните части на Стара планина. Той е част от територията на Национален парк Централен Балкан, а като такива, водопадът и цялата околност притежават специален статут.

Местото се намира приблизително по средата на пътя между Калофер и Априлци, а не далеч от тук може да бъде открит и прословутият връх Ботев. Той е най-височката точка на Стара планина и се издига на 2376 метра над морското равнище, подреждайки се също така и сред първенците в страната.

Пенчовското пръскало попада в Централна България, което предполага, че до тук би трябвало да се стигне доста бързо и лесно, без значение от коя част на страната поемате на път. Въпреки това, достъпността, за която след малко ще говорим малко по-подробно, може да се окаже проблем.

Достъпност

Пенчовското пръскало е един от групата на по-трудно достъпните водопади в нашата страна. Една от причините, но не единствената, е това, че той всъщност се намира на доста голяма надморска височина в Стара планина.

Освен това, туристите отбелязват като един от най-сложните моменти при посещението му това, че пътят до него наистина отнема много време. Именно тази комбинация между височина и наличие на доста по-сложен терен, могат да направят изключително трудно достигането до него.

Обикновено повечето мераклии, които са решени да се доберат до мястото, се налага да нощуват по хижи в планината, а на сутринта рано поемат пътя към Пенчовското пръскало, заредени с енергия и ентусиазъм.

Така за няколко часа могат да стигнат до заветната цел и да се насладят на пълната му красота. Пътят на обратно след това също не е лесен и е добре ентусиастите да предвидят достатъчно време за целта.

Природа

Пенчовското пръскало е голям водопад, а като такъв едва ли ще се изненадате, че може да се види от доста голямо разстояние. Той се откроява на фона на планината от километри, стига да застанете някъде на срещуположните склонове пред него. Вижда се как водите му се белеят като една много буйна и единна струя, без да се разделят на отделни ръкави.

Скалите, по които той се спуска, са изключително стръмни и отвесно се спускат към дълбок каньон. Всичко наоколо е покрито с гъста зеленина, като изключение правят онази част от скалите, които са толкова наклонени, че по тях не може да вирее нищо заради липсата на почва.

В непосредствена близост до водопада за миг можете да си помислите, че сте попаднали някъде сред дивите пейзажи на далечна Исландия, защото голите камъни са покрити единствено с изъумрудено зелена тревиста растителност.

Склоновете са наистина изключително стръмни, ето защо няма как да се доближите до самия водопад и ще трябва да се задоволите единствено с възможността да го наблюдавате от малко по-голямо разстояние.

Кога да го посетим

Пенчовското пръскало е най-атрактивно през летните месеци от годината. Това се дължи на факта, че по това време от годината цялата околност е покрита с много гъста зеленина. Освен това, температурите са най-приятни, а на тази надморска височина това е от голямо значение, защото иначе рискувате да се чувствате некомфортно и да усещате студ.

Около водопада температурите даже и през юли не надвишават 25 градуса на сянка, което от си има своите хубави страни. По това време температурите в равнините и низините са изключително високи и жегата може истински да ви изтормози. Идването по тези места може да се окаже един доста добър начин да се разтоварите от жегите, от които вече най-вероятно ви е дотегнало.

Други сезони, които бихте могли да обмислите евентуално, това са пролетта и есента. Имайте предвид, обаче, че трябва да сте готови за доста ниски температури. Тук през преходните сезони е много студено, което напомня по-скоро за зима.

Въпреки това, ако се насочите към тази част от годината, все пак следете прогнозата за времето и се опитайте да предвидите всяко едно влошаване на метеорологичните условия. Изкачвайте се към планината единствено ако сте напълно сигурни, че всичко ще бъде наред.

Зимата е много препоръчително да се избягва, защото тя носи изключително ниски температури. В допълнение към това, тук често стават виелии и падат обилни снеговалежи, дори и ако в равнините и низините температурите са приятни за разходка и за прекарване на времето на открито.

Няма нищо по-неприятно да се окажете на толкова изолирано и отдалечено място, каквото е Пенчовското пръскало, и изведнъж да се появи някоя снежна виелица, за която дори не сте и предполагали.

Рискове

Много рискове биха могли да застрашат нашето добро здраве докато сме на толкова откъснато място. Ако сте решили да предприемете поход към Пенчовското пръскало, то най-добре се снабдете с подходяща екипировка – дрехи, обувки и добре заредена раница, в която да имате храна и вода.

Винаги носете в себе си добре зареден мобилен телефон и се старайте да не му изхабявате батерията за безсмислени неща. Тук това може да се окаже голяма грешка ако се загубите.

Най-много трябва да внимавате за това да не паднете някъде. Ако се нараните или си счупите нещо докато сте на това място, има голяма вероятност да изминат часове преди някой да успее да ви помогне.

Не забравяйте и дивите животни. Национален парк Централен Балкан е дом на една от най-големите популации от едри бозайници в България, което означава, че трябва да сте нащрек за мечки, вълци, чакали и какво ли още не.