Описание

Арда е малко българско село със смесено население, намиращо се в Южна България, близо до границата с Гърция. Селото е известно с това, че е родно място на известната българска певица Валя Балканска. Наблизо минава и едноименната река. Населението му е от 271 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

В селото са разположени църква и джамия, които са символ на съжителството в него между християни и мюсюлмани, датиращо от векове.

В последните десет години бързо се развива селският туризъм.

Местоположение на Арда

Селото е разположено в малка долина в горното течение на река Арда. Административно е част от Община и Област Смолян, като са намира на близо 30 км от града.

Селото е разделено на пет махали:

  • Самарджийска
  • Палоска
  • Вълчовска
  • Пазарска
  • Сердарска

През селото минава Републикански път III – 8683. Най-близките населени места са Речани, Средок, Билянска и Гудевица.

Туризъм в и около селото

Селският туризъм е силно развит в Арда. Селото разполага с три семейни хотела, един комплекс и 13 къщи за гости, които предлагат уникално изживяване в автентична обстановка. Къщите са подходящи за семейни празници, почивка сред природата, тийм билдинги, както и изживяване на типичната атмосфера на родопското село.

Посетителите на селото могат да се разходят в живописните Родопи, както и да посетят някои от местните и намиращите се в областта забележителности.

Има възможности и за конен и вело туризъм, както и ски влек, които с предлагат целогодишно.

Забележителности в Арда и наоколо

Музеят Маджаровата къща е една от най-големите атракции в селото. Намира се в центъра му и представлява автентична възрожденска къща на три етажа, построена през далечната 1897 година. Днес в къщата може да откриете запазени над 1 000 предмета от бита на хората отпреди близо 120 години. Подът и стълбите на къщата са автентични и са на над 200 години. В музея се помещава и първата етнографска сбирка в района.

На само 3.5 км се намират Агушевите конаци, които са архитектурен и художествен паметник с национална значение. Намира се край село Могилица. Конаците представляват ансамбъл от две жилищни сгради, както и стопански постройки, изградени в традициите на архитектурата и градежа на автентичното за онези времена аристократическо жилище. Комплексът е завършен през 1843 година. Уникалното при него е, че няма друга постройка в такъв стил на Балканския полуостров.

На 4 км от Арда се намира архитектурният ансамбъл Хаджийски къщи. Те са разположени в село Буката и в тях се помещава кметството на селото. Посетителите на комплекса могат да се запознаят с автентични уреди за обработка на вълна, като например вретена, стан, хурка и дараци. Те също така могат да се пробват да изтъкат нещо ръчно или да омесят хляб.

Любителите на пещерите, могат да посетят няколко пещери, намиращи се на около 6 км от Арда:

  • Пещерата Калето
  • Пещерата Ухловица
  • Пещерата Голубовица 2

Ако желаете да се качите в Родопите, наблизо има няколко туристически пътеки, водещи към Лъджата, Светилището, изворите на река Арда и прочутият връх Ком. На Ком е открито древно светилище, за което хората разказват, че е заредено с особена енергия.

История на селището

Една от най-ранните информации за Арда датира от втората половина на 17 век. Тогава селото се е казвало „Арда-башъ“, в което в превод от турски означава „глава на Арда“ или началото на едноименната река.

Друго споменаване на селището – в османски поименен регистър от 1841 година – сочи че от Арда в армията на Османската империя са постъпили 13 души, което се смята за доказателство, че по това време в него са живеели ахряни, или българо-мохамедани.

След освобождението селището остава част от Османската империя до Втората балканска война (1913), когато се присъединява към българската държава. Към тази година се смята, че в него са живеели около 200 българо-мохамедани.