Алания е сравнително малко и приятно градче, разположено на брега на Средиземно море. Това курортно място е в състояние да впечатли всеки един, решил да се докосне до красотата му и да я изживее. Алания е като перла в короната сред морските курорти на турската ни съседка. Курорта е разположен в провинцията Анталия, под планината Таурус. Намира се на 166 км от град Анталия. Ако сте в единия курорт и желаете да стигнете до другия, то за 2 часа с кола ще реализирате плановете си.

С какво ще ви впечатли Алания?

Това място привлича множество туристи годишно не само заради местата за отдих, които им осигурява, но и историческите забележителности, разказващи за неговата история и тази на прадедите ни. В която и част на Анталия да застанете, то пред вас се открива гледка към високия хълм. Той е доминиран от средновековната крепост Селджук (Seljuk).

Алания е известна със своите пещери. Мнозина от туристите пристигат на това място с ясната цел да посетят някой от най-известните пещери. Най-посещавана е Далматаш. Счита се за едно фантастично място, съществуващо единствено тук.

Знаете ли, че централната част на този курорт се разпростира върху врязана в морето скала? Звучи страхотно, нали? А от двете страни на тази скала има плажове, които са покрити с жълтеникав пясък. Изключително красиво и предпочитано място, където да прекарате една от незабравимите си летни ваканции. Други от забележителностите на това селище са корабостроителницата и Червената осмоъгълна кула.

Като символ на Алания са красиво изрисуваните и украсени кратунки. Ако искате да си закупите от тях, то бихте ги открили в множеството сувенирни магазинчета. Когато тръгнете по пътя към парка, от двете страни са разположени десетки такива сергии и магазинчета, предлагащи на туристите накити, кожени изделия, сувенири и кратунки, които да ви напомнят за прекрасно изкараната почивка в този турски курорт.

Освен стара градска част, селището разполага и с модерна. Този град е изпъстрен със старинни калдъръмени улици и множество скъпи и луксозни хотели, предлагащи всевъзможни услуги на своите посетители. Стъпвайки веднъж в Анталия, невъзможно е да не забележите яхтеното пристанище. Разхождайки се из него ще се докоснете до акостирали плавателни съдове, сред които са скъпи яхти, големи кораби, лодки и други.

Другата страна на Алания

Едно несравнимо луксозно място за почивка. За вас са в очакване безброй хотели, луксозни заведения, дискотеки, плажни барове, кафенета и други. Нека не забравяме живописната природа и гостоприемните златисти плажове.

Алания е място, сгушило се сред зеленината на портокаловите и лимонените дървета. Всеки един познавател на пълноценната и заслужена почивка ще оцени предимството от това да бъде част от населението на селището дори и за кратко. Ние ви предлагаме това място като едно от списъка ви с места, които да посетите рано или късно.

Шумът там не е прекалено натрапчив, което само по себе си, предразполага за ваканция както със семействата, така и с компания. Не забравяйте да опитате от вкусните местни ястия и да запазите божествения вкус на неповторимата турска баклава. Разбира се, този десерт се предлага на много места в града. Ако желаете можете да си закупите и кутия, състояща се от различни видове парченца баклава, с която а почерпите ваши близки и познати.

Нека не забравяме още да споменем и за една от атракциите за туристите. Това са така наречените яхтени турове в „Пещерите на влюбените“ или във „Фосфорната пещера“. Градът не спира да се развива и паралелно с това да увеличава своята територия. С всяка изминала година той се разпростира все по-близо до бреговете на морето.

Посетете един от най-забележителните турски центрове – Алания. Климатът тук е субтропичен и това е една добра възможност да прекарате своята предварително планирана почивка по възможно най-добрия начин. Алания е съчетание между красиви плажове, цветни улички, колоритни магазинчета и гостоприемни рибни ресторантчета.