Описание

Гостун е малко китно българско селце, разположено в родопските склонове, в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 59 души.

Носът Гостун, намиращ се на остров Сноу в Антарктика, е кръстен в често на селото.

Местоположение на Гостун

Селото е разположено в планински район. Намира се само на няколко километра от река Места и второкласният републикански път 19.

Административно селото влиза в състава на Община Банско и Област Благоевград.

Най-близките населени места са Места, Филипово, Обидим и Осеново.

Туризъм в селото

Гостун разполага с две къщи за гости. По-голямата от тях разполага с леглова база от 18 места. И двете къщи са реновирани и запазени в автентичния си родопски стил. По-голямата е построена в началото на миналия век от поп, който е бил и председател на местния клон на ВМРО. Днес тя е осъвременена, съчетавайки духа на българщината с модерните удобства и комфорт.

Въздухът в селото е изключително чист, характерен за Родопските планини, а разходките ще ви изпълнят с енергия и спокойствие.

Забележителности в района

Близо до Гостун се намира скалното образувание Сватбата. Разположено е над пътя за Банско и представлява скални формирования с най-различни форми.

На около 8.5 км се Обидимският манастир Свети Пантелеймон. Разположен е в землището на едноименното село Обидим. Сегашният манастир е нов и е строен през 20 век, но на мястото му е имало разрушен средновековен манастир. В днешно време манастирът е действащ и е девически.

В района може да посетите и средновековната крепост Момина кула, която се намира върху един от най-тесните и живописни участъци на Момина клисура. В подножието на крепостта, край пътя, има паркинг, а до самата Момина кула се стига единствено пеша. Под самата крепост има открита естествена пещера. Тя се намира в скалите и разполага с няколко входа и галерии.

В местността Логовете, на около 13 км от Гостун, се намира хижа Гоце Делчев. Капацитета ѝ е 36 места и е на два етажа. Разполага с паркинг за автомобили, както и бюфет, салон и кухня.

От хижата започва и лифт Безбог, който е двуседалков. Той води към едноименната хижа Безбог. По пътя има междинна станция, а общото време за изкачване е 27 минути.

Хижата, до която води лифтът, е част от парковия район Безбог, който се намира в резервата Юлен, Пирин. Безбог е един от шестте паркови района, на които се дели планинския масив. В него влизат:

  • Безбожкото езеро
  • Поповото езеро
  • Рибните езера
  • Кременските езера
  • Самодивските езера
  • Каменишките езера

Самата хижа Безбог е построена до едноименното езеро. Надморската ѝ височина е близо 2236 метра. Капацитетът ѝ е 130 души и е издигната на 5 етажа. Хижата разполага с бар, кафе-аперитив, лавка, ресторант, туристическа кухня и столова.

История на селището

Няма точно сведения за възникването на селото, но се предполага че това става през османския период, поради планинския му характер. Старото му име е Густун.

Макар и родопско село, населението на Густун е предимно българско. Църквата „Свети Илия“ в селото е изградена още през 18 век, което е още едно доказателство за това.

След освобождението Густун остава в пределите на Османската империя. Своята свобода селото получава едва през 1913 година, по силата на Букурещкия мирен договор, когато цялата географска област Пиринска Македония преминава към територията на Царство България.

През 1934 година селото се преименува на днешното Гостун.