Описание

Белчински бани е село, намиращо се в западната част на страната. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 15 души. Разположено е в планински район, между планините Рила и Витоша. Прочуто е с минералните си извори, които са изключително лековити.

Селото е добре развита туристическа дестинация, а намиращите се наблизо населени места са предпочитано място за закупуване на вилен имот от жителите на столицата, именно заради Белчински бани.

Местоположение на Белчински бани

Административно е част от Община Самоков и Софийска област. Селото е разположено в долина и е заобиколено от планини – Верила, Плана, Витоша и Рила.

През него преминава третокласният републикански път 6205, а съвсем наблизо е и второкласният път 62. Самоков е само на 15 км от него, а най-близките населени места са Белчин, Рельово и Алино.

Туризъм в селото и района

Селото е със силно развит балнеотуризъм, като селският туризъм е по-слабо развит. Има широки възможности за спа и къпане в минерални басейни, както и за вело и екотуризъм.

В селото има две къщи за гости, като едната предлага пет места, а по-голямата разполага с 30 места.

Наблизо има конна база, както и летище за малки самолети, които предлага панорамни обиколки на всички намиращо се наблизо забележителности, сред които връх Мусала, Седемте Рилски Езера и Цари Мали град.

Забележителности в Белчински бани и наоколо

В селото е разположен едноименният минерален плаж. Той е изграден сред термални води. Разполага с редица дейности, като освен басейн и водна пързалка, може да използвате и игрищата за тенис, футбол, пейнтбол, билярд, както и картинг пистата. Комплексът предлага и ресторант.

На 2 км се намира музейният комплекс Цари Мали град, разположено в село Белчин. Той представлява средновековната църква „Света Петка“, реставрираната крепост Цари Мали град и музейна част с експозиция.

Ако желаете да яздите кон, то конната база Виктория е точното място за вас. Намира се само на 7.5 км от Белчински бани, разположена в подножието на планината Плана, и предлага обучение на коне, индивидуални уроци от квалифицирани инструктори, както и планински преходи и езда сред природата.

Край съседното село Алино се намира Алинският манастир Св. Спас. Смята се, че е възникнал през 16-18 век и през епохата на Възраждането е бил важен книжовен център. В храма може да видите интересните му и особени стенописи. Днес от манастира е останала единствено църквата, която е недействаща и е обявена за паметник на културата.

Друг интересен манастир е Сапаревският, който се намира на 11 км от Белчински бани. Разполага с малка църква, около която има масивна ограда. Църквата е изградена през 15 век и съдържа запазени стенописи от този период.

История на селището

Селището е възникнало като разклонение на село Белчин заради минералните извори, които са открити там. Смята се, че Белчин съществува от период на Второто българско царство. Има сведения за него в турски регистър от 1576 година, където е посочено като село с развито овцевъдство.

Според някои изследователи селището е основано още от латините и тогава е носило името Цари Мали град. Днес крепостта е реставрирана и направена като музей.

В съвременността Белчински бани се е развило като самостоятелен туристически и курортен център, привличащ стотици хора, най-вече от София, поради близостта си до столицата (около 50 км).