екскурзия Финландия цена

Mоже би повечето хора не включват Финландия в списъка си с места, които да посетят, но това е един наистина сериозен пропуск. Тази страна има много какво да предложи и е една чудесна алтернатива за почивка, извън обичайните туристически маршрути, които вече в по-голямата си част са станали банални.

Градовете са затрупани в историята

градове в ФинландияНай-добрият начин да се запознаете със завладяващата история на Финландия е чрез обиколка на нейните градове. Макар и рядко населена, страната предлага цял куп от исторически места, които непременно да посетите.Един такъв град е Турку. Той се намира на югозападното крайбрежие и е бил столица на Финландия по време на шведското управление, продължило от Средновековието до 1809 г. Посетителите могат да видят тази история в по-старата архитектура и в реликви останали във времето, като например замъка Турку и музея Абоа Ветос.

Хелзинки става столица, след като Русия придобива контрола над страната и остава столица до ден днешен. Тук се намират и множество от основните исторически забележителности, включително крепостта Суоменлина, Националния музей и Хелзинската катедрала.

Бягство край брега на някое езеро

Една от основните причини да посетите Финландия е хилядите езера, предлагащи отлични възможности за почивка, риболов и гребане. Друга причина е възможността да се отседне в дървена селска къща на брега на някое езеро, далеч в провинцията, насред гъстите борови гори. Това създава един своеобразен рай, предлагащ отлични възможност за уединение и релаксация.

Национални паркове

национални паркове в Финландия
Общо 39 национални парка могат да бъдат посетени и опознати на територията на Финландия. Те предлагат идеални възможности за любителите на велосипедния и пешеходен туризъм, както и за организиране на лагери за всеки, който иска да се върне към природата. Тези паркове също предлагат спиращи дъха гледки, които могат да се окажат скрито съкровище за фотографите.

Разнообразна и изключителна архитектура

Архитектурата на Финландия варира от стари дървени къщи с поникнала растителност на покрива, които са съществували още от епохата на шведското владение, та като се стигне до модерни структури, като Музея за съвременно изкуство на Киасма. В цялата страна посетителите могат да видят изкуство от различни периоди, включително арт-ново, северен класицизъм, готическо възраждане и минимализъм, както и да изследват архитектурната история в архитектурния музей в Хелзинки.

Вкусна местна кухня

харана в ФинландияСкандинавската кухня не рядко е критикувана заради това, че била скучна поради липсата на подправки в региона. В действителност, това не е вярно, защото има богат асортимент от вкусни ястия, които си струва да се опитат. Хубавото е, че много от тях разчитат на пресни, местни продукти.

Рибите са особено често срещани поради броя на езерата, като това се отнася и за различни видове месо, гъби и плодове. През последните години Финландия също започна да приема все повече и повече идеи от международната кухня, с което прави още по-вкусни своите традиционни местни специалитети.

Любителите на кулинарните изкушения ще намерят тук много широк спектър от международни, но също така и традиционни местни ресторанти, които все още използват само местни съставки в своите рецепти.

Безопасно и гостоприемно общество

Финландия е 17-та най-сигурна и безопасна държава в света, а Хелзинки е вторият най-сигурен град на планетата. Престъпленията тук са нещо изключително рядко, като по тази причина страната се оказва изключително сигурна и безопасна дори и за жените, пътуващи сами.

Единствената голяма опасност, за която трябва да бъдете особено предпазливи, е подхлъзването на лед през зимата. Това е едно от местата в света, където вероятността да пострадате на леда е най-голяма.

Вдъхновете се от невероятни пейзажи

пейзажи в ФинландияСамият пейзаж е достатъчно основателна причина да посетите Финландия и в продължение на много години прелестта на местните гори и езера продължава да вдъхновява художници и композитори.

Страната предлага повече от достатъчно естествени красоти, които да запазят вашия интерес през цялото време на престоя ви тук. Независимо дали става дума за равнините на юг или за Лапландия, тук винаги има много неща, които да ви докоснат със своето очарование.