Описание на града

Кочериново е малък български град, разположен в югозападната част на страната. Населението му възлиза на 2298 души, по данни на ГРАО за 2015 година. Основното вероизповедание на местното население е православно християнство.

Градът се намира на 392 метра надморска височина, а землището му заема площ от 18,414 квадратни километра.

Ежегодният събор на Кочериново се провежда на 21 септември.

Какво е местоположението на Кочериново

Градът се намира в планински район и е разположен на границата между Кюстендилска и Благоевградска област.

Макар че е само на 8 километра от Благоевград, административно Кочериново спада към Област Кюстендил и е административен център на едноименната Община.

Близо до града преминават реките Рилска и Струма. На няколко километра западно пък преминават автомагистрала „Струма“, както и първокласният републикански път 1.

Най-близките населени места са Бараково, Пороминово, Стоб, Рила, Рилци, Бело поле, Бучино, Крумово, Бураново, Мурсалево и село Боровец.

Какъв е туризмът в Кочериново

Градът разполага с един семеен хотел с леглова база от 12 места, както и 2 къщи за гости с по 10 места всяка.

Местоположението на Кочериново го прави изключително популярно от гледна точка на обикновения турист.

От една страна градът е близо до ключови пътни артерии, което прави транспорта до там бърз и удобен.

От друга страна Кочериново е обграден от величествените склонове на Рила и от него тръгва пътят за Рилския манастир.

Кочериново е перфектното място за семейна почивка, гарнирана с много планина, природа и чист въздух.

Забележителности около Кочериново, които да посетите

Село Стоб се намира на около 5 км от Кочериново и там може да посетите Стобските скални пирамиди, които са със статут на природна забележителност.

Пирамидите са в пълния си блясък при залез или на лунна светлина. Средната им височина варира в диапазона 7-10 метра. От самите скали пък се открива уникална панорама към цялото Рилско корито.

Друга забележителност, която може да посетите в Стоб, е местната църква Свети Прокопий. Основана е през 1393 година, но днешната църква е изградена далеч по-късно – тя отваря врати през 1860 година.

Един камък, на който е изписана годината на основаването на църквата, е пренесен от останките ѝ и е вграден в настоящата сграда.

Църквата Свети Прокопий се смята за защитник на младоженците.

Благоевград се намира само на 8 километра от Кочериново, а там може да посетите някои от най-известните забележителности на града, сред които:

  • Местният зоопарк;
  • Църквата Въведение Богородично;
  • Регионалният исторически музей;
  • И много други.

Разбира се, в този район е повече от задължително да посетите най-големият и значим български манастир – Рилският, който се намира на около 24 км от Кочериново.

Основан през 10 век от тогавашния отшелник Иван Рилски и неговите ученици, през вековете Рилският манастир се превръща в средище и религиозен център на българската просвета и култура.

През 1961 година манастирът получава статут на национален музей. Районът около него пък е обявен за природен парк.

История на Кочериново – какво трябва да знаем

Историята на града е сравнително бедна, най-вече поради липса на съществени исторически източници.

Смята се, че селището е създадено по време на османския период и за по-голямата част от него е било малко по размер.

Кочериново, като част от югозападния край на днешна България, не може да сподели радостта от Освобождението на страната (1878 г.) тъй като на база взетите решения на Берлинския конгрес, то остава в пределите на Османската империя.

Едва след Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1914-1918) Кочериново влиза в пределите на българската държава.

В днешно време в града има паметник на загиналите воини във войните от 1912-1913 и 1914-1918 г., както и паметник за загиналите във Втората световна война.