Описание на Ичера

Ичера е българско село, разположено в централната част на страната. Населението му е 187 души, според данните на ГРАО към 2015 година.

Ичера впечатлява с красива природа, дружелюбни жители и спокойствие, за което градските люде биха завидели благородно.

Местоположение на селото

Ичера е сгушено в планински район, под възвишението Подища в областта на тясната долина на река Луда Камчия.

Административно селото е част от Община и Област Сливен, от който го делят само 25 километра. На 26 километра, но в другата посока, пък се намира прочутият възрожденски град Котел.

До селото се стига по второкласния републикански път 488. В околността се намират и населените места Катунище, Градец, Нейково, Раково, Сотиря, Медвен и разбира се прочутото село Жеравна.

Туризъм в Ичера – какво ви очаква

В селото има разнообразни възможности за отсядане, сред които един семеен хотел и три къщи за гости, най-голямата, от които разполага с леглова база от 26 места.

Къщите са къде от къде по-красиви и приветливи, а оригиналният битов стил, в който са изградени, ще ви върне назад във времето с поне 100 години.

Освен самото село, което може да обходите и разгледате, околностите му също предлагат красиви места, които си заслужава да видите. Природата тук определено е на първа линия.

Забележителности, които заслужават вниманието ви

Ако сте любители на животните и по-специално на конете, за вас има специално място в Ичера, които да прихване вниманието ви – местната конна база. В нея освен да се отглеждат коне, се предлагат и уроци по езда за начинаещи, полева езда, както и пансион за коне.

Най-близкото място със забележителности е архитектурно-историческият резерват Жеравна, който се намира само на 7 километра от Ичера.

В него освен красотата на българския бит и култура, може също така да видите и много интересни забележителности, сред които:

  • Къщата-музей на Йордан Йовков;
  • Къщата на Руси чорбаджи;
  • Къщата-музей на Сава Филаретов;
  • И много други.

Препоръчваме да се разходите и до Сливен, където също може да се полюбувате на най-различни забележителности, една от най-видните бидейки природният парк Сините камъни.

История на село Ичера

Историята на село Ичера започва още от Ранното Средновековие, като историците я свързват с крепостта Сикера, която се смята че е съществувала в периода между 4 и 5 век. В днешно време могат да се открият нейни останки, разположени на около 3 километра североизточно от селото.

Според някои експерти съвременното име на селото произлиза именно от крепостта „Сикера“.

Източниците сочат, че селото неведнъж е променяло местонахождението си в хода на своята история. За това потвърждават и находки, както и различните имена на местностите – Дивеците, Манастира, Махаленски рът, Черковенски рът и Селски дол.

Друг любопитен щрих от историята на селото се случва по време на поредната Руско-турска война – тази пред 1828-29 година, която води до освобождението и създаването на съвременната гръцка държава.

Въпросната война води до изселването на огромна част от полските селяни, които по онова време обитават Сливенско – причината са турците, които отмъщаващи си за подкрепата на българите за руската армия, извършват редица грабежи и палежи на местните села.

Едно от тези села било Матей и повечето му жители емигрирали в тогавашната Руска империя. Четири от тези семейства, обаче, останали да живеят в село Ичера, а причината е много тривиална – бежанският керван минал точно през селото. Четирите семейства били Карамани, Драгомани, Жекоолар и Мокрета.