Водопад Скока, град КлисураВодопад Скока край град Клисура има изключително атрактивно местоположение, което привлича любители на дивата природа. Почитатели на планинарството идват тук от различни краища на страната и света за да се докоснат до чудото, наречено национален парк Централен Балкан.

Разположен в сърцето на една от най-големите по площ защитени територии в пределите на България, той привлича с красотата си, но плаши със сравнителната си отдалеченост и трудна достъпност. Именно това е причината, поради която едно толкова красиво и привлекателно място посреща толкова малко посетители, главно запалени планинари и ентусиасти.

Местоположение

Водопад Скока се намира в околностите на град Клисура, между централните и западните части на Стара планина. Отдалечен е от град София на приблизително около 100 километра, което го прави лесно достъпна дестинация за столичани и атрактивно място за разходка през уикенда.

Разбира се, макар и близо до столицата, мястото изисква да се тръгне рано сутринта, защото само така ще можете да се справите лесно с няколко часовия преход през планината след това, без да замръквате насред горите на Националния парк Централен Балкан.

Какво представлява

Водопадът представлява една доста впечатляваща и не много скромна по размери тройна каскада, чиято височина достига приблизително до около 35 метра. Тук, обаче, не говорим за един единствен скок.

Всъщност, се образуват три последователни стъпала, които са приблизително сходни по височина. Те са се формирали почти непосредствено едно след друго. При по-внимателно вглеждане, все пак, наблюдателят ще забележи известна разлика между тях. Така например, първото е най-малко по големина, следвано от второто и най-голямо е третото стъпало.

Различен е и наклонът, по който се спускат. Съответно най-стръмно е средното стъпало, докато първата и третата част от каскадата са по-полегати и следват известен наклон.

Захранване

Тъй като се захранва предимно от топенето на снеговете и валежите, този водопад е най-пълноводен през пролетта и есента. Но докато и двата сезона са сравнително дъждовни, то единствено през пролетта се топят снеговете във високите части на планините.

Това прави пролетните месеци най-атрактивната част от годината, в която да посетите Скока при град Клисура. Това прави най-подходящи съответно месеците април и май, като към тях може да се добави до известна степен и юни.

Макар че последният е чувствително по-сух и топъл, тогава природата в околността е най-красива. Макар че тогава водопадът не е най-голям, все пак по това време ще можете да се насладите на съчетанието от приятни температури и много слънчеви часове.

През лятото водопадът на практика почти напълно изсъхва, като това прави този сезон много по-малко предпочитан за разходки. Макар и околността да е най-примамлива, все пак ако основната ви цел е да видите водопада, това не е най-доброто време от годината.

Зимата, от своя страна, също е сравнително суха. Тогава водопадът замръзва почти напълно или поне онова, което остава от него през тази част от годината, а то наистина не е много.

През зимния сезон всичко изглежда влажно, но това е единствено резултат от липсата на изпарения. Тогава дори и най-леката влага се задържа, но това все пак не може да подхрани водопад.

Достъпност

Водопад Скока при град Клисура малко подвежда с името си, защото реално не се намира съвсем близо до самия град. Той е отдалечен в планината над града, като разстоянието до него може да се извърви за между 4 и 5 часа, при условие, че не бързате и вървите спокойно.

До водопада няма как да се стигне по път и по тази причина наличието на автомобил няма да ви бъде особено полезно. За да се изкачите до горе, трябва да се използват наличните еко пътеки, които се считат за безопасни, имайки предвид, че доста туристи ги обхождат на ежедневна база.

Добре е преди да се отправите към водопада, да проверите колко можете да издържите на ходене в градска среда или например на място, което се намира в близост до дома ви. Така ще сте спокойни, че ще можете да издържите на осемте часа ходене до водопада и обратно.

Важно е да не се насилвате, в случай, че не сте сигурни във възможностите си. Имайте предвид, че трябва да отделят и достатъчно време за почивка, защото макар и лесен за обхождане, пътят е сравнително дълъг.

Иначе, самата пътека, която ще ви отведе до мястото е наистина много добре оформена, като по нея липсват участъци, които да са прекалено трудни и тежки за обхождане.

Облекло и екипировка

Като цяло, Национален парк Централен Балкан се слави с трудните си терени и с това, че до него се достига с цената на много усилия. Пътят до водопада отнеме време, а за да се доберете до заветната цел, вие трябва да разполагате и с нужната екипировка.

Облеклото трябва да бъде удобно и трябва да сте на ясно, че на толкова голяма надморска височина е възможно температурата да е доста ниска. Ето защо, в багажа ви винаги трябва да има топли дрехи, с които да се облечете ако ви стане хладно докато сте в планината.

При обувките важат също някои препоръки, като например това, че те трябва да са едновременно здрави и удобни, така че да издържат на дълго ходене. Хубаво е да сте ги обували и преди това за да сте сигурни в тяхното удобство и надеждност. Не забравяйте да се запасите с достатъчно храна и вода за из път, защото нагоре няма от къде да намерите нито храна, нито вода, в случай, че ви е необходимо.

Рискове

В този случай може да се каже, че като цяло няма много рискове от това да предприемете едно приключение до водопад Скока, като опасностите са съвсем тривиални и лесни за прогнозиране.

Една от главните е това да попаднете на лоши метеорологични условия. За да бе изпадате в тази ситуация, най-добре би било внимателно да проследите метеорологичната обстановка над страната и да изберете без да бързате момента, в който да се разходите до мястото.

Другата опасност е да не се загубите в гората. Това може и да ви звучи глупаво, но вероятно ще се случи, в случай, че решите да изпробвате уменията си за ориентация и се отправите в някоя местност, в която няма добре забележими и отъпкани пътеки, по които да се движите.