Описание

Елена е български град, който се намира в централната част на страната. Той е един от българските културни, духовни и революционни центрове през епохата на Възраждането.

Планинският район около града, който е част от Стара планина, носи името на града – Еленски балкан.

Населението на Елена, според статистиките на ГРАО към 2015 година, е 5 596 души.

Местоположение на Елена

Градът е административен център на едноименната община и е част от Област Велико Търново. Географски е разположен в централна Стара планини в гористия Еленски балкан.

През Елена преминава едноименната Еленска река, която образува красива долина.

В най-източната част на града преминава Златаришката река, както и второкласният републикански път 53. Най-близките му населени места са Лапавишковци, Милковци, Казаци, Мирославци, Болерци, Долни и Горни Чукани, Разпоповци и Киллъжовци.

Община Елена е една от най-големите общини в цяла България със своите 124 населени места.

Туризъм в града

Туризмът в Елена е силно развит и е един от основните отрасли на местната икономика. Със своите 44 хотели, 20 семейни хотели и  129 къщи за гости туризмът в града влива свежа кръв в иначе опустяващият откъм население Еленски балкан.

Разнообразието при избора на място за отсядане е огромно, а вариациите предлагат от най-скъпите до най-евтините хотели и къщи за гости.

За любителите на българската къща, градът разполага с редица автентични механи и кръчми, в които може да откриете едни от най-вкусно сготвените българския ястия и гозби.

Забележителности, които да посетите

Елена е изпълнена с история и поради това не е изненада, че едни от най-ярките ѝ забележителности са къщите-музеи. В града може да посетите къщата-музей на Иларион Макариополски, Музеят по палеонтология, както и Архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата.

В къщата-музей Иларион Макариополски ще може да се запознаете с родното място на прочутия български духовник и обществен деец. Самата къща е построена в периода между 1710 и 1715 година. В двора ѝ ще станете свидетели на паметника на Иларион Макариополски, както и Хаджихристовата чешма. Къщата е изцяло реставрирана в оригиналния си стил, а в нея са запазени всичките предмети на видния българин, както и обзавеждането на дома му.

Друга забележителност, с важна архитектурна, но и научна стойност, е Музеят по палеонтология. Той се намира в стара и запазена къща, с характерен за еленския регион възрожденски стил. Смята се, че е построена в началото на 19 век. В днешно време къщата е предоставена на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, който я използва като научна и учебна база за своя Геолого-географски факултет. В първия етаж на къщата се помещава и вече споменатият музей.

Със сигурност най-голямата забележителност, обаче, е архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата. Той включва православните храмове Успение Богородично и Свети Никола, сградата на Еленското класно училище, по-известно с името си Даскалоливницата (откъдето идва и името на комплекса), както и Гуневата къща, Камбуровия хан и Златевата къща.

История на града

Смята се, че днешният град е възникнал някъде през късното Средновековие, около половин век след османското нашествие. През османския период се споменава с имената Стръмена и Еляна.

През 18 и особено 19 век се превръща в един от най-развитите занаятчийски, културни и търговски центрове по днешните български земи. Жителите му играят основна роля при редица български събития от 19 век като Велчовата завера (1835 г.) и Търновското въстание (1862 г.).

В този период Елена е разполагала с цели три църкви, което е било уникално за времето си по българските земи и поради това носи прозвището „Българският Витлеем“.

През 1871 година в Елена пристигат Ангел Кънчев и Васил Левски и създават революционен комитет начело със Сава Кършовски.

След започването на Руско-турската война (1877-1878 г.) Елена е един от първите освободени градове, още на 12 юли 1877 година.

След Освобождението градът става част от новата българска държава и продължава, и до ден днешен, да е притегателен икономически, търговски и духовен център за всички села в района.