Описание

Велика е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, близо до българското Черноморие. Населението му по данни на ГРАО към 2015 година е 102 души.

Селото е популярно с местната ботаническа градина, в която се отглеждат над 3 000 вида растения.

Местоположение на Велика

Административно е част от Община Царево и Област Бургас. Намира се на няколко километра от българското Черноморие и е разположено в подножието на Странджа.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра е второкласният път 99. Най-близките населени места са Лозенец, Царево и Фазаново.

Туризъм във Велика

Селският туризъм е силно развит и се е превърнал в основния поминък във Велика. Селото разполага с над 25 вили и къщи за гости, както и няколко хотела. Повечето от тях са нови, но има и стари къщи, които са ремонтирани и пригодени за посрещане на посетители. По-голямата част от тях предлагат всички нужни удобства за семейна почивка или събиране.

Уникалното местоположение на селото, разположено в подстъпите на Странджа и на няколко километра от морския бряг, който се вижда и от самото село, го правят перфектното място за съчетание на всичките български природни дадености – море, планина, гора и полета.

Забележителности, които да посетите

В селото може да посетите местната ботаническа градина, която е частна. Основана е през 1986 година и в нея се отглеждат над 3 000 вида растения, 1600 от които са кактуси.

В близост до Велика се намират редица къмпинги и плажове, които може да посетите и да се порадвате на българското Черноморие. Във всеки различен плаж може да се насладите на уникална частица от Черно море, а най-важни, които трябва да посетите са:

 • Къмпинг Корал
 • Къмпинг Оазис
 • Плаж Оазис
 • Къмпинг Юг
 • Къмпинг Якото място
 • Плаж Мечата дупка
 • Къмпинг Арапя
 • Къмпинг Китен
 • Плаж Караагач
 • Попски плаж
 • Плат Атлиман

По-голямата част се намират в рамките на 3 до 6 км от селото.

В Лозенец може да опитате обиколката с ветроходен катамаран до Маслен нос. Той се намира на около 12 морски мили от брега и обявен за резерват.

В намиращия се на 6 км град Царево може да посетите Музеят на открито, който е разположен в центъра. Другото му име е Кораб Горянин. Целта му е да запознае посетителите с основния поминък на местното население, а именно корабостроенето. Открито е през 2008 година.

Морската градина в Царево също заслужава внимание. Тя е разположена в края на града, на самия бряг на морето. В градината има редица пейки и места за отдих, както и детски кът, а най-голямата атракция е изградената тераса към морето, от която се открива прекрасна гледка.

В местността Градището, близо до Царево, се намират останките от тракийската крепост Ургури. Разположена е на хълм със скатове, които се спускат към река Караагач. Смята се, че крепостта е просъществувала до средновековието, но впоследствие е била почти изцяло разрушена, като днес са останали единствено основите.

История на селището

Смята се, че селището възниква през османския период, най-вероятно като място за отглеждане на добитък. Старото име на днешното село Велика е Потурнак. Няма, обаче, достатъчно данни за възникването и развитието на селото.

След освобождението селото остава част от Османската империя. През 1903 година, населението на селото участва активно в Илинденско-Преображенското въстание. В резултат на това 45 къщи в селото са опожарени, а други 55 са ограбени и населението бяга.

След Балканските войни (1912-1913) над 60 семейства от тогавашното село Велика, намиращо се в Източна Тракия, се заселват в Потурнак. През 1937 година Потурнак получава същото име – Велика, което стои и до ден днешен.