Водопад Сливодолско падалоВодопадът Сливодолско падало е описван като един от най-красивите в Родопите, което го прави обект на засилен туристически интерес от страна на местни и чуждестранни посетители.

Единственото, което го за сега го спасява от набезите на масовия туризъм, това е неговото до някъде уединено местоположение насред гъстите гори в северната част на планината.

Къде точно се намира

По права линия, Сливодолското падало се намира на 25 километра от Пловдив и на едва 10 километра от Асеновград. Тази дистанция наистина изглежда пренебрежимо малка, но всъщност това е много заблуждаващо.

След Асеновград се продължава на юг, а там се навлиза в пределите на Родопите, което изисква да се шофира с повишено внимание и още по-бавно. Пътува се по пътя, който води за Бачково и Бачковския манастир. След като подминете манастира, на практика сте изминали около ⅔ от разстоянието между Асеновград и този красив водопад.

Последните километри представляват добре асфалтиран път през гората, който обаче така или иначе няма да ви заведе до самия водопад. Трябва да слезете от автомобила и да продължите пеш през гората.

Накрая, преминавайки стотици метри през тесни и криволичещи горски пътеки, достигате до заветната цел. Пред вас се разкрива една прелестна картина, която заслужава просто да постоите мълчаливо, наслаждавайки се на красотата на дивата природа, разкриваща се пред вас.

Лесно ли се стига до него

Както вече споменахме, околността, макар и гориста, се смята за сравнително лесно достъпна, макар и малко по-уединена. Има главен път, който води сравнително близо до водопада.

Единствената трудност са последните няколко стотин метра, които преминават през гористата местност и няма да са лесни за преминаване от някои хора, които са малко по-трудно подвижни.

Като цяло обаче, ако трябва да сравним нивото на достъпност на Сливодолското падало с това на други водопади в страната, трябва да кажем, че то попада сред категорията на по-лесно достижимите забележителности.

Еко-пътеката

Тук е мястото да отбележим, че вероятно една от най-хубавите страни на това преживяване е да обходите еко-пътеката, която носи името на водопада. Тя преминава през несъмнено най-красивите места в околността, показвайки ви защо Родопите са смятани за най-очарователната от всички български планини.

На места тя представлява маршрут, преминаващ под тунел от надвиснали широколистни дървета, а на други места се превръща в малък живописен дървен мост и поема над шумолящите речни води.

Макар че тук се намирате в гората, вероятността да се натъкнете на диви животни е изключително малка. Това се дължи на факта, че наблизо преминава главен път, има засилен туристо-поток и съответно, в близост е разположен един от най-популярните от туристическа гледна точка манастири в България.

Какво представлява

Водопадът Сливодолско падало умее да предизвика силна емоция във всеки свой посетител. Той пленява с усещането за хармония, което носи, карайки ви да се почувствате като на забавен каданс.

Неговите студени и кристално чисти води се излива в пропастта от височина 49 метра, карайки пропадането им надолу да изглежда като цяла вечност. Първоначално водата се излива като една обща и масивна струя, но в последствие се разпилява на няколко по-малки надолу по отвесния склон, наподобявайки дълги женски коси.

Той е достатъчно висок за да ви уведоми от много далеч със своето присъствие. Тишината в гората понякога е всепоглъщаща, а това прави възможно да чуете водопада от разстояние стотици метри. Първоначално, трудно бихте различили, че това шумолене е вода, но все пак колкото повече се доближавате, толкова повече усещате източника на звука.

Разбира се, за това е важно и каква е посоката на вятъра, защото ако той духа от вас към водопада, ще се получи заглушаване и няма да го чуете. В тихо време, обаче, бученето на падащите води ясно се различава.

Кога да го посетим

Най-доброто време от годината, в което да посетите Сливодолското падало е през пролетта, особено към втората половина. Месеците май и юни са считани за най-красиви в тази част на Родопите, а и водопадът е най-внушителен именно по това време.

Тогава топенето на снеговете и обилните пролетни валежи го превръщат в истински празник за окото, като красотата му трудно може да се опише с думи или да се улови с камера.

Разбира се, късната пролет не е единственото време, по което можете да дойдете насам. Всъщност, всички сезони си имат своите предимства. Така например, есента тук е особено красива, защото, предвид факта, че растителността е почти изцяло широколистна, цветовете са истинска магия.

Зимата от своя страна, носи очарование с пухкавата снежна покривка, която се образува в района. Макар че надморската височина е два около 600 метра, тук падат доста дълбоки снегове и това е характерно за цялата област.

Съвсем естествено, лятото е сред пиковите моменти, в които можете да се отправите на познавателен туризъм в тази изключително красива местност. В планината традиционно лятната жега е по-поносима и е много по-лесно да се справите с горещините, отколкото в ниските части, каквито са равнините, котловините или дори морския бряг.

Рискове

Сливодолското падало и прилежащата му еко-пътека не са толкова сложни като маршрут. Те традиционно се считат за доста безопасни или поне до колкото може да бъде безопасно всяко едно приключение сред дивата природа.

Сравнителната близост до големите градове го прави малко по-безопасен като туристическа забележителност, но от друга страна рисковете го съпътстват, както всяко друго място, което се намира навътре в гората.

Макар че късната пролет е най-доброто време за туризъм тук, тази част от годината идва със своите опасности. Една от най-големите, това са кърлежите. Традиционно, през този сезон те са най-активни, а условията в сенчестата и влажна гора са просто идеални за тях.

По тази причина е много препоръчително внимателно да подбирате от къде минавате, винаги да носите дълги панталони, затворени обувки и чорапи. Това ще намали опасността от тези кръвопиещи създания, макар че няма да елиминира риска на сто процента.

Друга опасност, която съпътства излетите сред природата, това е съответно от падане, подхлъзване и нараняване. Знаете, човек е подложен на тези рискове дори и в града, а когато сте на място като Сливодолското падало, това вече е нещо, за което трябва да сте наистина изключително предпазливи.

Ако все пак сте малко по-внимателни, можете да изживеете една наистина прекрасна екскурзия до водопада и да се насладите чудесно на незабравимото преживяване, което това ще ви донесе.