Описание

Ветрен е българско село, което се намира в североизточната част на страната, разположено по поречието на река Дунав.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 203 души.

Близо до селото се намира резерватът „Сребърна“, който е биосферен резерват от световно значение.

Местоположение на Ветрен

Административно селото е част от Община и Област Силистра. Намира се в непосредствена близост до брега на река Дунав.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а в близост се намира второкласният път 21. Най-близките населени места са Сребърна, Айдемир, Ситово и Поляна.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с един хотел и три къщи за гости. Най-голямата от тях предлага 36 места. В нея има летен басейн, барбекю, както и всички нужни удобства за поводи като рождени дни, празници и семейни събирания.

Близостта до Дунав прави Ветрен много подходящо за любителите на риболов и излетите край реката място. Резерватът Сребърна, пък, ще ви остави с незабравими спомени от съхранената българска природа и защитените животински видове, които може да видите там.

Забележителности, които да посетите

В селото се намира чешма от римско време, която се казва Калимарица и е действаща и до днес.

Разбира се, една от най-значителните забележителности в местността е природният резерват Сребърна. То се намира край едноименното село и само на няколко километра от Ветрен. В музея може да разгледате най-различни експозиции, една от които е от препарирани обитатели. В самото блато на резервата, пък, е поставена камера, с която може да се наблюдават пеликаните.

Резерватът е създаден за опазването на разнообразната флора и фауна и най-вече водните птици, чието разнообразие е било описано дори от прочутия пътешественик Феликс Каниц.

Край Сребърна има обособено място за къмпинг, което носи същото име. Къмпингът разполага с място за близо 100 каравани и палатки, а мястото е обособено със санитарни възли и течаща вода. За по-малките има детска площадка, както и волейболно игрище.

На около 11 км се намира Айдемирският манастир Покров Богородичен, който е средновековен. Манастирът е девически и към момента е обитаван от няколко монахини. В църквата му може да се видят портретите на 12 светци.

Силистра е на 18 км от Ветрен и в нея може посетите редица архитектурни, културни и исторически паметници и забележителности, сред които:

  • Средновековната крепост Дръстър
  • Крайдунавският парк Силистра
  • Крепостта Меджиди табия
  • Местният исторически музей
  • Силистренската гробница

И други.

На близо 22 км се намира природният феномен Острата канара е интересна местност, която също си заслужава да посетите. Той е със статут на защитена територия от 1981 година. Феноменът представлява естествено оформена скала с интересни орнаменти и форма.

История на селището

Смята се, че първоначално селището е възникнало като римска крайпътна станция, най-вероятно през 3 век. Било е част от Дунавския лимес, което представлява фортификационна система по поречието на река Дунав, служело за отбрана на територията на Римската империя. Станцията е била добре укрепена и с мощен гарнизон. Римското име на селището е Тегуликум.

В днешно време е открита малка част от някогашната крепост край селото, която е запазена и съхранена.

По време на славянското нашествие, както и всички други селища по Дунавския лимес, това също бива превзето. Впоследствие българите го превземат и използват като отбранителен пункт.

Няма много данни за съдбата на селището по време на османския период, но се предполага че населението му се е занимавало предимно с животновъдство и риболов.

През 1878 селото става част от новосъздадената българска държава. Населението му е изцяло християнско и се смята за наследник на коренното добруджанско население – гребенци.