Кадемлийското пръскалоКадемлийското пръскало е един от най-големите и внушителни български водопади, а неговата височина и зрелищност са го вкарали дори в учебниците по география. Това чудо на природата се намира в Централния Балкан, не далеч от историческите центрове Габрово и Априлци.

От своя страна, местоположението му го прави да изглежда сякаш е на края на света и внушава чувството, че наоколо няма никаква следа от цивилизация. Водопадът се спуска от старопланинския склон с главозамайваща скорост, изсипвайки ледените си води директно в пропастта от височина около 70 метра.

Той не образува каскади и стъпала, а водната струя се спуска директно надолу, срещайки скалите в подножието с изключителен грохот, който се носи над цялата околност.

Къде се намира

Кадемлийското пръскало е разположено в централните части на Стара планина. Районът е известен с това, че тук се намират някои от най-високите планински върхове на Балкана, а и в страната като цяло.

То попада точно на разделителната линия, която разграничава северните от южните склонове на планината, тъй като се спуска директно под билото, но не в посока север или юг, както повечето водопади, а от изток на запад.

Въпреки всичко, след като водите се спуснат в клисурата, те все пак поемат в посока на юг, което означава, че водопадът все пак попада на южните склонове на Стар планина.

В радиус от 30 километра от Кадемлийското пръскало се намират редица популярни градски центрове, много от които с богата история и култура. Сред най-популярните са Априлци, Габрово, Казанлък, Баня и Павел баня. Съответно, най-отдалечен от тях е Казанлък, който се намира на точно 30 километра разстояние от водопада, но по права линия.

Достъпност

Кадемлийското пръскало е един от по-трудно достъпните водопади в нашата страна. Причината за това е неговото специфично местоположение в една от най-високите и непристъпни части на Балкана.

Пътят, който преминава под водопада, действително ви предлага добра панорама към него, но все пак за да ги видите в пълния му потенциал, трябва да повървите малко и да ги доближите още повече.

Действително, ако повървите пеш ще можете да се доближите наистина доста о Кадемлийското пръскало, но от друга страна, надморската височина от почти 1500 метра не помага особено.

Тя прави мястото не само трудно за изкачване, но и създава необходимостта да се съобразявате изключително много с характера на времето и с метеорологичните условия на този високопланински район.

До водопада се стига по специална туристическа пътека, която освен до него, ще ви отведе и до ред други прелестни места в околността. В същото време обаче, тя не е толкова лесна за обхождане.

Да се стигне до тук са необходими много повече усилия, отколкото при една разходка в парка, например. Пътят е стръмен и изисква да проявите повече физическа издръжливост. Усилията ви обаче в края на краищата ще бъдат възнаградени с гледка, каквато не сте и сънували.

Особеното тук е, че за да стигнете до водопада можете да се възползват от автомобила си, защото има път, който води до самото място. На практика, пътят преминава точно край водопада и той се разкрива пред вас в пълната си прелест. Разстоянието, обаче, няма да ви позволи да добиете реална представа за размерите на огромния водопад.

Пълноводие

Подобно на много други български водопади, Кадемлийското пръскало също получава не малка част от своите води от топящите се през пролетта снегове. Тук, обаче, има и още една особеност.

Тъй като се намира на голяма надморска височина, а над него се издигат някои от първенците на нашата страна, водопадът е най-пълноводен малко по-късно пез годината.

Докато в други части на страната април и май бележат максимума на речния поток, тук водите са може би най-неудържими към месец юни. Това съвпада с най-приятните дни в годината, защото слънцето по това време пече неудържимо, а времето е прекрасно дори и във високите части на планините.

Кога да посетим водопада

Най-подходящото време от годината, в което да посетите водопада, това е началото на лятото. По това време от годината околността е най-красива, всичко е обгърнато в гъста зеленина и от всякъде сте обгърнати с великолепен аромат от цъфтящите растения.

Изберете края на юни или началото на юли, защото това ви гарантира, че ще намерите начин да се избавите от започващите в низините жеги. Едновременно с това, тези хладни високи части на планините, предлагат прекрасно време.

Тъй като надморската височина не е малка, добре е винаги да се съобразяваме с климатичните особености и да се стараем да бъдем максимално информирани за времето.

Изкачвайки се толкова високо в планината, трябва винаги да сте максимално добре информирани и да сте сигурни, че няма да се появи някоя неочаквана буря. Имайте предвид, че по високите места това може да се случи внезапно и не е много лесно да се намери подслон.

Тази места не са особено препоръчителни през есента или през зимния сезон. Това се дължи на факта, че ако времето в низините е неприятно, то във високите планински части, каквато е околността на Кадемлийското пръскало, времето е дори още по-неприятно.

Рискове

Околността на Кадемлийското пръскало носи много лоши метеорологични условия през студеното полугодие. Това означава ниски температури, обилни снеговалежи, вятър и дъждове.

Всяко едно от тези явления може да направи изкачването изключително рисковано. По тази причина, времето е един от основните рискови фактори, които трябва да се имат предвид ако отивате към планината.

Тук в околността има вълнуващи еко-пътеки, които са изградени така, че да бъдат максимално безопасни. Въпреки това, рискове винаги съществуват и разходката в подобен планински район не е толкова безопасно начинание, колкото си мислите. Винаги съществуват някои рискове, като например опасността да се подхлъзнете или да паднете някъде.

Да не говорим за това, че в планината има куп опасни животни. Чакалите и вълците не са рядкост в горите на Балкана. Освен тях, тук могат да се видят и мечки. Всички те могат да са опасни и да създадат куп рискове за вас, особено ако ги доближавате твърде много.

Не подценявайте и с дребните рискове. Не яжте плодове в гората и не се пъхайте и храсталаците, дори и ако нещо много е привлякло вниманието ви. В планинските гори има доста кърлежи, които могат да ви се прикрепят неусетна, с което да застрашат здравето ви с куп опасни заразни болести.