Описание на селото

Краище е голямо българско село, което се намира в югозападната част на страната. С население от 2447 души, по данни на ГРАО от 2015 година, то е едно от най-големите села в региона.

Надморската височина е около 896 метра, а землището, на което се простира селото, заема площ от 10,523 квадратни километра.

Селото се намира в изключително привлекателен откъм природа район, което е и причина значителен на брой туристи да го посещават на годишна база.

Местоположение на Краище

Краище е разположено в планински район между Родопите и Рила. Западно от селото преминава река Места. Административно то е част от Община Белица и Област Благоевград.

През селото преминава второкласният път 84, който свързва Разлог с Велинград. Само на 1 километър пък е ЖП гарата Белица, част от прочутата теснолинейка Септември-Добринище.

Най-близките населени места са Горно Краище, Лютово, Дагоново, Белица, Юруково, Баня, Горно и Долно Драглище.

Какво предлага туризмът в това село

В Краище може да откриете един семеен хотел с леглова база от 48 места, както и една къща за гости с по-скромните 15 места. Независимо кое изберете, доброто прекарване е повече от гарантирано.

Сгушено в центъра на Рило-Родопския масив това китно планинско селце ще грабне сърцето ви със своята неподправена природна красота, тишина, спокойствие и чист въздух.

Всяка къща в това селце излъчва уют и топлина, което спомага за създаването на една семейно-ориентирана обстановка.

В същото време приключенските душѝ имат възможността да се възползват от редицата възможности, които планината им предлага.

На кои забележителности в района на Краище да наблегнем

На 11 километра от Краище, в разложкото село Добърско, ще откриете средновековния храм Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат.

Основан още през епохата на Средновековието, този храм е успял да отстои на ударите на времето и днес всеки от нас има възможност да го посети и да усети духа на българската култура и традиция.

Сградата на комплекса е изградена през 1614 година, а църквата предлага уникална за България стенописи, изографисани с огромно майсторство и нетрадиционни мотиви.

Легендите твърдят, че аязмото на храма е лечебно, което привлича огромен брой посетители, дошли да търсят изцеление и решение на своите проблеми.

Ако сте любители на спиращите дъха гледки, в този район имате възможност да посетите една такава. На 11 километра се намира град Разлог, а точно над него е разположена така наречената местност Голак.

Препоръчваме да се качите на едноименния хълм, от който се открива една от най-забележителните гледки в цяла България – трите планини Пирин, Рила и Родопите, а по средата Разложката котловина.

Разбира се до хълма Голак се стига по специално изградена за това екопътека, а по нея са осигурени и много места за отдих, наблюдение и почивка.

Имаме предложение и за феновете на водопадите – става въпрос за водопад Щрокалото, който се намира в гореспоменатото село Добърско.

Височината на Щрокалото е приблизително 30 метра. Разположен по поречието на река Клинеца, този водопад определено е един от най-красивите в района.

Допълнителен бонус е лесният достъп до него, както от долната част, така и от горната.

История на Краище – кратка и семпла

Историята на това малко селце е съвсем кратка, а основният „виновник“ за това е липсата на значими исторически извори и източници.

Предполага се, че селото възниква по време на османския период, когато е характерно за този район на България компактни маси от българи да се преселват по по-високите части на планините в търсене на спасение от новата реалност на Османската империя.

За съжаление това село споделя съдбата на много други родопски села и бива принудено да приеме ислямската религия, като в същото време жителите му запазват своя език. Това създава така наречените българо-мохамедани.

Руско-турската война (1877-1878 г.) и последвалото Освобождение не променят реалността за жителите на Краище, тъй като техният край остава част от Османската империя чак до 1912 година.

Тогава идват Балканските войни (1912-1913 г.), които променят окончателно границите на Балканския полуостров и почти изцяло изтласкват Османската империя от неговите предели.

Краище е част от територията, която се присъединява към българската държава, а това е допълнително потвърдено след края на Първата световна война (1914-1918) и последвалия я Ньойски мирен договор.

В днешно време Краище се развива основно като туристическа дестинация, а красивата и привлекателна природа имат основна заслуга за това.