Описание

Гудевица е малко българско село, което се намира в южната част на страната, близо до границата с Гърция.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 14 души.

Местоположение на Гудевица

Административно селото е част от Община и Област Смолян. Намира се в планински район, в склоновете на Родопския масив, а прочутият връх Ком е съвсем наблизо.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Гоздевица, Арда, Речани и Алиговска.

Туризъм в селото

В Гудевци има една къща за гости, която разполага с леглова база от 13 места. Намира се на края на селото, в гориста местност. Къщата предлага свои паркоместа, кухненски бокс, тераса с барбекю, както и просторен двор с маса, пейки, шатра и детски люлки.

Планинското разположение на селото го прави изключително подходящо за разходки на чист въздух и отдих сред природата.

Забележителности, които да видите

Музеят Маджаровата къща се намира на няколко километра от Гудевица, в центъра на село Арда и представлява автентична възрожденска къща на три етажа, построена през далечната 1897 година. Днес в къщата може да откриете запазени над 1 000 предмета от бита на хората отпреди близо 120 години. Подът и стълбите на къщата са автентични и са на над 200 години. В музея се помещава и първата етнографска сбирка в района.

Наблизо се намира и архитектурният ансамбъл Хаджийски къщи. Те са разположени в село Буката и в тях се помещава кметството на селото. Посетителите на комплекса могат да се запознаят с автентични уреди за обработка на вълна, като например вретена, стан, хурка и дараци. Те също така могат да се пробват да изтъкат нещо ръчно или да омесят хляб.

На около 5 км се намират Агушевите конаци, които са архитектурен и художествен паметник с национална значение. Намират се край село Могилица. Конаците представляват ансамбъл от две жилищни сгради, както и стопански постройки, изградени в традициите на архитектурата и градежа на автентичното за онези времена аристократическо жилище. Комплексът е завършен през 1843 година. Уникалното при него е, че няма друга постройка в такъв стил на Балканския полуостров.

Любителите на пещерите, могат да посетят няколко пещери, намиращи се в района:

  • Пещерата Калето
  • Пещерата Ухловица
  • Пещерата Голубовица 2

Ако желаете да се качите в Родопите, наблизо има няколко туристически пътеки, водещи към Лъджата, Светилището, изворите на река Арда и прочутият връх Ком. На Ком е открито древно светилище, за което хората разказват, че е заредено с особена енергия.

История на селището

Няма точни сведения за създаването на селото, но една от легендите разказва, че в началото на османския период, османските турци дошли при горното течение на Арда, за да ислямизират населението. Там имало двама братя – Гудьо и Гоздьо. Гудьо отказал да приеме мюсюлманската вяра и се изселил, заедно с други като него, на мястото на днешната Гудевица. Гоздьо, обаче, приел исляма и се заселил съвсем близо до селището на брат си, където се оформила махалата Гоздевица. Така Гудевица останало християнско селище, а Гоздевица – мюсюлманско.

След освобождението селото остава част от Османската империя. Едва през 1913 година то става българска територия, по силата на Букурещкия мирен договор (1913).